Sleutelgeld

ACM tikt hebberige verhuurmakelaars op de vingers

Vooral voor middeninkomens is het moeilijk een betaalbare woning te vinden in Amsterdam. Beeld ANP

Het is al jaren verboden, maar nog altijd moet ACM streng toezicht houden op verhuurmakelaars die oneigenlijke kosten in rekening brengen.

Maar liefst 5000 euro per week. Zo hoog was de boete die drie verhuurmakelaars uit Eindhoven en Rotterdam boven het hoofd hing. Het drietal bracht ten onterechte bemiddelingskosten in rekening bij de huurder, meldde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gisteren. Als ze daarmee door zouden gaan, kon het bedrag oplopen tot 250.000 euro. Maar dat deden ze niet en de boete bleef hen dus bespaard.

Al in oktober 2015 benadrukte de Hoge Raad dat verhuurmakelaars huurders bij het tekenen van hun contract geen kosten in rekening mogen brengen als ze ook de belangen van de verhuurder dienen. Toch kregen huurders onder de noemer ‘contractkosten’, ‘sleutelgeld’, ‘inschrijvingsgeld’, ‘verhuurkosten’ en ‘commissiekosten’ een fiks bedrag voor de kiezen als ze de sleutels in ontvangst wilden nemen. Op aandringen van de ACM stopten een aantal grote verhuur­makelaars destijds met deze praktijken. 

Maar nu, vier jaar na die uitspraak van de Hoge Raad, krijgt de ACM nog steeds signalen dat huren via een commerciële vastgoedbedrijf soms gepaard gaat met extra eenmalige kosten. Het te betalen bedrag is lager dan voorheen: wie bij het huren van een nieuwe woning vroeger een maand huur kwijt was, betaalt nu een paar tientjes. In het ergste geval zo’n 400 euro. Maar verboden is het nog steeds, aldus de ACM. “Sinds begin dit jaar besteden we extra aandacht aan deze kwestie”, zegt een woordvoerder. “Nu is het nog een voorwaardelijke boete, maar in de volgende fase krijgen verhuurmakelaars direct een boete.” Die kan oplopen tot 900.000 euro.

Stukje service

Bemiddelingskosten? Nee, dat vroeg het Rotterdamse Max Property Rentals helemaal niet, verdedigt vastgoeddirecteur Esther Dekker zich. Haar bedrijf is een van de verhuurmakelaars die een berisping kreeg van ACM. Wel vroeg Max Property Rentals tot voor kort wat extra’s als een klant het huurcontract tekende. “Dat is omdat we in een gebied zitten waar huurders een huisvestingsvergunning moeten aanvragen.” Zonder vergunning geen huis, zegt Dekker. Dus regelde ze zo’n vergunning voor haar klanten. Daarnaast deed het bedrijf bij oplevering een technische check.

Dat ‘stukje service’ kan ze haar klanten nu niet meer bieden, zegt Dekker. “Deze uitspraak slaat een gat in onze begroting.” En dat terwijl de advocaat ACM nog uitvoerig uitgelegd had waar Max Property Rentals het geld voor gebruikte. “Maar ACM blijft bij het eigen standpunt. Het is verboden wat we doen. En we hebben ook geen oneindige oorlogskas om daar tegenin te gaan.”

Lees ook:

De schimmige handel van mijn huurmakelaar

Huurmakelaars die bemiddelen voor huurder én verhuurder, en daar hoge kosten voor rekenen: het mag niet, maar gebeurt wel. Hoe komen die makelaars ermee weg? Relaas van een gepikeerde woningzoekende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden