Achterstand UWV jaagt schoonmaakbedrijf Hago op kosten
De werkachterstanden bij het UWV kunnen financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Dat bleek tijdens een zitting bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) verplicht schoonmaakbedrijf Hago om al WIA-uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid uit te betalen als de medewerkers in kwestie nog helemaal niet gekeurd zijn. Onterecht, vindt het schoonmaakbedrijf. Zonder medische keuring staat immers niet vast dat de desbetreffende medewerkers ook echt recht hebben op een uitkering. Ondertussen jaagt de claim van UWV het bedrijf wel op kosten.
Dat bleek tijdens een zitting vorige week bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Jurist Lex van den Heuvel vertelde dat zijn cliënt verplicht was om aan 43 langdurig zieke medewerkers een zogeheten ‘voorschot’ te betalen. In sommige gevallen duurde die voorschotbetaling negen maanden tot zelfs een jaar. De voorschotbetaling is nodig omdat het UWV er niet in slaagt de medewerkers binnen de gestelde termijn van acht weken te keuren.
Achteraf bleek dat Hago de helft van de medewerkers helemaal niet had hoeven betalen, bijvoorbeeld omdat ze geen recht hadden op een uitkering of omdat ze volledig afgekeurd waren. Als eigenrisicodrager – wat betekent dat de werkgever zelf een WIA-uitkering betaalt bij tijdelijke of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en daarom minder premie hoeft te betalen aan het UWV – hoeft Hago niet te betalen als iemand volledig uitvalt.
Extra kosten
De rechter en het UWV wezen erop dat het uitgekeerde bedrag altijd wordt teruggestort als blijkt dat Hago onterecht voorschotten heeft betaald. Van den Heuvel antwoordde dat die terugbetaling niet vlot verloopt en dat nog onduidelijk is of de extra gemaakte kosten ook worden vergoed. Hago is verplicht om medewerkers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, te helpen bij de re-integratie. Hoeveel dat kost, wilde Van den Heuvel niet zeggen.
Hago wil dat de rechter het UWV verbiedt om nog voorschotten in rekening te brengen. Het UWV houdt vol dat het die bevoegdheid heeft. De Centrale Raad van Beroep doet eind januari uitspraak.
Lees ook
Opnieuw tikt de rechter het UWV op de vingers
Een spoedreparatie van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia) is mislukt. Dat volgt uit een uitspraak van de rechter.