Octrooiaanvragen

Aantal Nederlandse octrooiaanvragen daalt fors, maar innovatiekracht blijft op peil

De Nederlandse verlichtingsfabrikant Signify breidt zijn aanbod van UV-lampen, die effectief zijn tegen het coronavirus, uit. Beeld ANP
De Nederlandse verlichtingsfabrikant Signify breidt zijn aanbod van UV-lampen, die effectief zijn tegen het coronavirus, uit.Beeld ANP

Het aantal octrooiaanvragen is vorig jaar teruggelopen. Wel waren er door de pandemie meer aanvragen voor medisch gerelateerde octrooien. Nederland blijft hoog staan op de lijsten van meest innoverende landen.

Ingrid Weel

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar aanzienlijk minder octrooien aangevraagd. Het aantal aanvragen is met 8,2 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dat is de grootste daling sinds 2012. Nederlands meest actieve aanvrager was Philips en ook daar ging het aantal aanvragen flink omlaag, vergeleken met een jaar eerder.

Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). Vanwege de pandemie kreeg het instituut over de gehele linie wel meer aanvragen voor medisch gerelateerde octrooien.

Nederland blijft met zijn 6375 octrooiaanvragen de nummer drie de Europese Unie. Wereldwijd staat Nederland op de achtste plek. De daling komt vooral doordat Philips, NXP en Airbus minder octrooien aanvroegen. Bij Airbus is dat een direct gevolg van de coronacrisis, die de luchtvaartsector hard heeft getroffen. De bedrijven Signify en DSM vroegen meer patenten aan dan het jaar ervoor.

Philips blijft koploper octrooiaanvragen

Koninklijke Philips blijft ook in 2020 met 1419 octrooiaanvragen koploper, hoewel dit een daling is van 8 procent ten opzichte van 2019. De oorzaak van de daling bij Philips is tweeledig. “Ten eerste is de strategie van Philips in de afgelopen vijf jaar veranderd, we zijn nu een bedrijf voor zorgoplossingen”, vertelt de woordvoerder. “IT en software zijn steeds belangrijker geworden en om onze software te beschermen hoeven we niet altijd patenten aan te vragen. Daarom daalde het aantal patentaanvragen vorig jaar.”

De tweede reden is dat door de coronacrisis het aanvragen van patenten vertraging opliep doordat er vanuit huis gewerkt moest worden. “Een deel van de aanvragen is daardoor vooruitgeschoven naar 2021", verklaart de woordvoerder. In 2020 zijn over het algemeen fors meer octrooiaanvragen gedaan op het gebied van gezondheidszorg door de pandemie. De sterkste groei was te zien op het gebied van farmaceutische producten, met een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van 2019. Het gaat om vaccins en geneesmiddelen die het coronavirus moeten tegengaan, meldt het EOB.

Op het gebied van medische technologie werden ook iets meer octrooiaanvragen gedaan bij het EOB in 2020. Het gaat dan om onder meer diagnostiek, laboratoriumapparatuur, ademhalingsapparatuur, medische apparaten, hygiëneartikelen en ontsmettingsmiddelen. In de biotechnologie stegen de aanvragen eveneens, waaronder die voor analyses van belangrijke stoffen in coronatests. De grootste daling van de aanvragen vond plaats in het vervoer, vooral op het gebied van lucht- en ruimtevaart en een klein beetje in de auto-industrie.

Nederland staat op de vierde plaats

In totaal lag het aantal Europese octrooiaanvragen in 2020 bijna op hetzelfde niveau als het voorgaande jaar. Het EOB ontving vorig jaar in totaal 180.250 octrooiaanvragen.

Wanneer gekeken wordt naar het aantal octrooiaanvragen in verhouding tot de bevolkingsomvang – wat iets zegt over de innovatiekracht van een land – dan blijft Nederland met 369 octrooiaanvragen per miljoen inwoners op de vierde plaats staan in de lijst van alle landen die octrooiaanvragen bij het EOB indienden. Denemarken is de nummer drie met 410 octrooiaanvragen per miljoen inwoners en Zweden de nummer twee met 434 octrooiaanvragen per miljoen inwoners. Zwitserland eindigde duidelijk bovenaan met 966 aanvragen per miljoen inwoners.

Lees ook:

Vindingrijke ondernemers leiden Nederland naar innovatieve elite

De regio Eindhoven behoort tot de meest vindingrijke streken van Europa. Door samen te klonteren steken creatieve bedrijven elkaar aan in innovativiteit.

Definitief oordeel: op planten is geen patent aan te vragen

Nieuwe groente- en fruitrassen die zijn ontstaan door veredeling vallen niet onder het patentrecht. Octrooi aanvragen op nieuwe paprika’s is er dus niet meer bij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden