Landbouwtelling

Aantal melkgeiten stijgt ondanks een stop op de geitenhouderij

Het aantal melkgeiten blijft toenemen, blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  Beeld ANP, Rob Engelaar
Het aantal melkgeiten blijft toenemen, blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Beeld ANP, Rob Engelaar

Het aantal varkensbedrijven is in tien jaar tijd bijna gehalveerd, maar het aantal varkens niet. En het aantal geiten is alleen maar gegroeid, ondanks voornemens de sector in omvang wat te beperken.

Ingrid Weel

De laatste twee decennia is het aantal melkgeiten bijna vervijfvoudigd. In 2021 telde Nederland 482.000 melkgeiten, waarvan meer dan de helft in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Dat het aantal zo is gestegen is opvallend, want vanwege gezondheidsrisico’s voor omwonenden hebben meerdere provincies in 2017 een stop op de geitenhouderij ingesteld.

Geen uitbreiding meer

In Brabant en Gelderland mochten sindsdien bestaande geitenboerderijen niet meer uitbreiden, en nieuwe geitenbedrijven mochten zich niet in de provincie vestigen. Ook het omzetten van een bedrijf naar een geitenhouderij was niet toegestaan. Toch bleef het aantal dieren daar tot en met 2020 toenemen. Pas dit jaar is de jarenlange stijging afgevlakt.

Het aantal varkens in Nederland kromp dit jaar iets, naar 11,4 miljoen. Dat zijn er 512.000 minder dan tijdens de meting op 1 april vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Landbouwtelling 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Die varkens leven op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6500 in 2011 tot 3400 in dit jaar.

Het gemiddelde aantal varkens per bedrijf verdubbelde daardoor bijna van 1900 in 2011 naar 3400 per boerderij nu. De grootste bedrijven zijn gevestigd in Limburg en Noord-Brabant met gemiddeld respectievelijk 5300 en 4800 varkens per locatie. De daling van het aantal varkensbedrijven is mede het gevolg van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderij uit 2013.

Sinds 1 januari 2013 moeten intensieve veehouderijen voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Bedrijven die daardoor wilden stoppen, konden tot 1 januari 2020 de stoppersregeling gebruiken. Het CBS meldt niet hoeveel bedrijven deze regeling hebben gebruikt, maar het aantal ondernemers is dus wel flink gekrompen.

De rundveestapel bleef met 3,8 miljoen nagenoeg gelijk. De omvang van de kippenstapel nam af naar bijna 100 miljoen dieren.

Lees ook:

Geen geit meer erbij, zegt ook Overijssel

Als vierde provincie zet Overijssel per direct een rem op de geitenhouderij. Is de Nederlandse geitenboer de bok?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden