Oversluiters

Aantal hypotheekaanvragen volgens De Hypotheker fors gestegen

Een makelaar zet een woning te koop.  Beeld ANP / Robin Utrecht
Een makelaar zet een woning te koop.Beeld ANP / Robin Utrecht

Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar ’explosief gestegen’ ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Redactie Trouw

Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker komt dat met name doordat veel meer mensen hun bestaande hypotheek hebben overgesloten om nog te profiteren van een lage hypotheekrente. Aangezien de hypotheekrente de laatste tijd weer aan het toenemen is, kan het oversluiten van een hypotheek of het financieren van een verbouwing via een hypotheek komende tijd duurder worden.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen met 45 procent op jaarbasis, komt naar voren uit de cijfers. Het aantal aanvragen voor oversluitingen verdubbelde daarbij. Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg ook, met 8 procent naar 336.000 euro. Volgens de gegevens liepen de aanvragen voor de aankoop van een woning wel licht terug. Het aanbod op de woningmarkt is namelijk nog altijd erg beperkt.
Doordat er nog maar weinig huizen te koop staan, laten de huizenverkopen al langer een daling zien.

Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren van Nederland, constateerde eerder ook dat de situatie op de woningmarkt leidde tot een afname van het aantal huizenbezichtigingen. Maar afgelopen kwartaal ging het aantal bezichtigingen wel weer iets omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van de organisatie. "Dat zou onder andere te maken kunnen hebben met de rente die is opgelopen", oppert Makelaarsland-directeur Gijs van Wijgerden in een toelichting. "Mensen willen daardoor misschien nu toeslaan voordat de maandelijkse financieringslasten verder stijgen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden