Steunpaketten

Aantal bedrijven met coronasteun lijkt weer toe te nemen

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid. Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid.Beeld ANP

Het aantal ondernemers dat een beroep doet op overheidssteun zit weer in de lift. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die het ministerie van SZW dinsdag presenteerde.

Met de aanhoudende lockdown komt het nauwelijks als een verrassing: bedrijven kloppen de laatste maanden weer vaker aan bij de overheid voor coronasteun. Horeca-ondernemers en winkeliers zijn daarbij de afgetekende koplopers. Meer dan de helft van de toegekende aanvragen in de huidige ronde komt uit die twee sectoren, zo heeft het UWV becijferd.

De steun aan ondernemers valt uiteen in een aantal regelingen en pakketten. De grootste daarvan is de NOW-regeling, die ondernemers met personeel in staat stelt de lonen door te betalen. In de vorige periode – van oktober tot december – maakten daar zo'n 77.000 bedrijven gebruik van. Tot en met 25 februari waren er voor de huidige ronde al ruim 33.000 aanvragen toegekend. De inschrijving staat nog open tot en met 14 maart. En die loopt vooralsnog harder dan tijdens de vorige aanvraagperiode, schrijft minister Wouter Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

Miljarden aan steun

Aan die 33.000 bedrijven heeft de overheid inmiddels ruim een half miljard aan voorschotten verstrekt. Dat bedrag loopt – alleen voor de nu al toegekende aanvragen – de komende maanden op tot zo’n twee miljard euro. Daarmee worden ruim een half miljoen salarissen van werknemers (deels) door de overheid doorbetaald, aldus Koolmees. Dat aantal loopt dus waarschijnlijk nog fors op in de rest van de inschrijfperiode. In het laatste kwartaal van 2020 ondersteunde het Rijk bij het uitbetalen van zo’n 1,2 miljoen werknemerssalarissen. Daar was toen zo’n 3,5 miljard euro mee gemoeid.

Voor het andere grote steunpakket, de TOZO, zijn actuele cijfers lastiger te geven. Die regeling is bedoeld om zelfstandig ondernemers van een inkomen te verzekeren als hun bedrijf stilvalt. De TOZO werkt in feite als een (tijdelijke) uitkering: niet het bedrijf krijgt steun, maar de ondernemer zelf. Diens inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Gemeenten voeren de regeling uit, waardoor een landelijk totaaloverzicht van het aantal aanvragen ontbreekt. Schattingen zijn er wel. Die gaan uit van ongeveer 119.000 aanvragen tijdens de zomerperiode, en ongeveer 139.000 in de periode van oktober tot januari.

Dat zijn er nog altijd wel veel minder dan rond de eerste lockdown, toen zo’n 375.000 zelfstandigen een TOZO-uitkering kregen. Door verscherpte voorwaarden komen nu echter veel minder ondernemers in aanmerking: het inkomen van een partner telt sinds juni vorig jaar ook mee om te bepalen of iemand onder het sociaal minimum belandt. Zelfstandigen met een partner die wel verder kan werken kunnen daardoor in veel gevallen geen beroep meer doen op de TOZO.

Lees ook:

Amsterdam gaat zzp’ers in nood helpen

De gemeente Amsterdam trekt ruim 7 miljoen euro uit om zelfstandig ondernemers te helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden