Kamer van Koophandel

Aantal bedrijven in Nederland blijft groeien

In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten veel ondernemers een nieuwe webshop. Beeld ANP XTRA
In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten veel ondernemers een nieuwe webshop.Beeld ANP XTRA

Ondanks de coronacrisis blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder.

In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten vooral veel ondernemers een nieuwe webshop. Dat er middenin een grote economische crisis per saldo bedrijven bijkomen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd een faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) steeg in het eerste kwartaal met 8 procent tot 68.847. In de detailhandel nam het aantal starters met bijna de helft toe, waarmee deze sector de sterkste aanwas van nieuwe ondernemingen kende. Het gaat daarbij vooral om online winkelactiviteiten, benadrukt de KVK.

Het aantal ondernemers dat zijn of haar bedrijf beëindigde lag in het eerste kwartaal min of meer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het ging volgens de KVK om 38.440 bedrijven die werden uitgeschreven uit het Handelsregister.

Eerder meldde het CBS al dat vorig jaar de meeste bedrijfsvestigingen ooit zijn opgeheven. Tegelijkertijd werden er volgens het statistiekbureau ook meer vestigingen dan ooit opgericht in coronajaar 2020.

Lees ook:

Het gaat best goed met de economie, maar de steunpakketten moeten stoppen

De Nederlandse economie heeft opvallend flexibel gereageerd op de coronapandemie. Het gaat best goed, constateert het Centraal Planbureau (CPB). Maar het miljardensteunpakket moet deze zomer wel stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden