Overheidssteun

13.000 bedrijven gestopt ondanks steun van de overheid

null Beeld
Beeld

Na een jaar coronacrisis zijn ruim 130.000 bedrijven opgeheven. Dat lijkt een enorm aantal, toch vallen de cijfers mee.

Lukas van der Storm

Van de 586.000 bedrijven die in de periode van april 2020 tot maart 2021 coronasteun kregen, zijn er 13.000 alsnog opgeheven. Het percentage stoppers bij bedrijven die géén steun ontvingen, lag echter veel hoger.

In de twaalf maanden nadat de coronacrisis in volle hevigheid losbarstte, zijn bij elkaar ongeveer 131.000 bedrijven gestopt. En hoewel dat klinkt als een gigantisch aantal, valt het redelijk binnen de bandbreedte die in het oude normaal gebruikelijk was. Bedrijven komen en gaan namelijk elk jaar in een behoorlijk rap tempo. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde tussen april 2020 en maart 2021 zo’n tienduizend stoppers meer dan in de twaalf maanden ervoor.

131.000 bedrijfsbeëindigingen is relatief veel, maar ook weer geen enorme piek: de afgelopen tien jaar schommelde het cijfer tussen de 90.000 en 130.000.

Opvallend is wel dat het percentage stoppers veel lager ligt bij bedrijven die noodsteun ontvingen. Daarvan gooide ruim 2 procent het bijltje erbij neer, terwijl 9 procent van de niet-gesteunde bedrijven werd beëindigd. Van de 13.000 ondernemingen die ondanks hulp van de overheid niet doorgingen, maakte ruim de helft gebruik van de mogelijkheid om geen belasting te betalen. Een kleine 40 procent ontving de TOGS, een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro die aan het begin van de crisis werd verstrekt. Voor ‘grote’ regelingen als de Tozo kwamen veel stoppers blijkbaar niet in aanmerking. Slechts 20 procent maakte daar gebruik van; bij de niet-gestopte bedrijven is dat meer dan de helft.

Bij grotere bedrijven liggen de cijfers dichter bij elkaar

Maar komt het veel lagere percentage stoppers bij de bedrijven die noodsteun ontvingen ook daadwerkelijk door die noodsteun? Of zitten er bij de stoppers-zonder-steun bijvoorbeeld ook veel mensen met een eigen bedrijfje dat toch al een sluimerend bestaan leidde en waarvoor om die reden ook geen steun is aangevraagd?

“Een causaal verband is uit deze cijfers niet te trekken”, legt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma uit. “We zien wel dat de cijfers bij de wat grotere bedrijven dichter bij elkaar liggen. Van de bedrijven met minimaal twee mensen op de loonlijst is bij de groep met coronasteun ook ongeveer 2 procent gestopt. Bij de groep zonder coronasteun is dat 5 procent. Dat is dus minder dan de 9 procent als je de zzp’ers wél meetelt.”

Bij de sectoren met de meeste stoppers zijn de coronagevolgen duidelijk zichtbaar. Daar prijkt de horeca bovenaan. Van de horecabedrijven die steun ontvingen, stopte zo’n 3,4 procent. Van de groep die het zonder steun moest zien te rooien, hield ruim 16 procent ermee op. Ook in sectoren als handel en vervoer en opslag lag het aantal stoppers boven de 10 procent. In de bouw en landbouw waren er juist relatief weinig bedrijfsbeëindigingen.

Lees ook:

Ook bedrijven die groeien, vangen vaak coronasteun. Schiet de steun zijn doel voorbij?

Zeker niet alle coronasteun komt terecht bij bedrijven die die echt nodig hebben. Dat beeld rijst op uit berekeningen van drie statistici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden