null Beeld brechtje rood
Beeld brechtje rood

Pandora Papers

12 miljoen documenten, 600 journalisten in 115 landen. Dit zijn de Pandora Papers

Belastingontduiking en -ontwijking via zonnige belastingparadijzen is nog altijd niet iets uit het verleden, ondanks alle politieke ophef hierover in de afgelopen jaren.

Dirk Waterval

Het wegsluizen van kapitaal kwam in 2016 volop in de belangstelling te staan door de zogeheten Panama Papers, een lek van de administratie van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca. Documenten toonden aan dat landen als Panama meesters zijn in het verhullen van de identiteit en het vermogen van degenen die er hun toevlucht zoeken met hun geld.

De onthullingen leidden wereldwijd tot politieke verontwaardiging. Toch konden dit soort praktijken gewoon doorgaan, blijkt nu uit de Pandora Papers. Dat zijn bijna twaalf miljoen gelekte e-mails, inschrijfformulieren en contracten, afkomstig van veertien financiële dienstverleners uit oorden als de Britse Maagdeneilanden, Panama en de Seychellen.

Wereldwijd hebben ruim 600 journalisten uit 115 landen zich daarover gebogen. In Nederland zijn de Pandora Papers onderzocht door een team van Trouw (Dirk Waterval), het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico (Anouk Kootstra en Karlijn Kuijpers) en Het Financieele Dagblad (Gaby de Groot en Johan Leupen).

Lees ook:

* Reconstructie: Zo kwam het geld van Wopke Hoekstra op de Maagdeneilanden.
* Tony Blair ontweek belasting – en andere buitenlandse onthullingen uit de Pandora Papers.

Een overzicht van alle stukken vindt u op trouw.nl/pandorapapers.

Brievenbusfirma met stroman

De betrokken bedrijven zetten voor hun klanten brievenbusfirma’s op in belastingparadijzen. Wie dat wil, kan er een bankrekening bij krijgen, of een stroman die de firma ter plekke bestuurt.

In de gelekte documenten duiken in totaal 944 Nederlanders op die in meer of mindere mate gebruik hebben gemaakt van dit soort diensten. Minimaal 138 daarvan begonnen daarmee ná de Panama Papers. In veruit de meeste gevallen gaat het om onbekende en niet bijzonder vermogende ondernemers. Wat zij zo ver van huis zoeken met hun kapitaal wordt meestal niet duidelijk. De gelekte gegevens zijn per klant meestal incompleet. Vaak blijkt alleen dát iemand een brievenbusfirma heeft, nader onderzoek wijst dan soms uit wat diegene ermee doet.

De meeste documenten komen uit de periode tussen 1996 en 2020. Een aanzienlijk deel is van recente datum. Dat betekent dat veel van de praktijken die na de Panama Papers in opspraak raakten nog altijd doorgaan, alle politieke wil en inzet ten spijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden