Zwarte weduwe weet kannibalisme te voorkomen door te snuffelen

© AFP. Beeld
© AFP.

Vrouwtjes die het mannetje opeten na de seks. Deze duistere gewoonte houdt de spinnensoort zwarte weduwe er op na. Maar er is hoop voor de slachtoffers in spe. Door over het spinnenweb van een vrouwtje te wandelen en te ruiken, kan de eigen dood voorkomen worden.

Sebastiaan Timmermans

Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Arizona State University.

Vrouwtjes eten hun paringspartner namelijk vooral, wanneer ze hongerig zijn. Dit kannibalisme is tevens de naamgever van de soort.

Potentiële bedpartner
Kannibalisme dat dus te voorkomen is. Want als de mannetjes over het web van het vrouwtje wandelen zijn ze in staat om te ruiken hoe hongerig de potentiële bedpartner is. 'Ruikt' het mannetje dat het vrouwtje een lege maag heeft, dan kan rechtsomkeert gemaakt worden.

Het team van onderzoeker James Chadwick Johnson ontdekten dit door twee groepen vrouwtjesspinnen met elkaar te vergelijken. De ene groep kreeg veel krekels te eten, en de andere juist niet.

Uiteindelijk werden mannetjes op het web van de dames gezet. Het bleek dat de mannen op het web van de doorvoede vrouwtjes veel actievere 'paringsdansen' maakten. Dat doet een mannetje zo'n twee uur lang, voordat het daadwerkelijke paren begint. Na het paren moet een mannetje maken dat hij wegkomt, voordat ze worden gegrepen door het veel grotere vrouwtje.

Maar doordat de mannetjes in staat bleken te zijn om te ruiken of een vrouwtje recent had gegeten, konden ze hun risico's beperken. Zwarte weduwen verslinden namelijk hun prooi door ze in te pakken in hun web. Daarbij komen allerlei geuren vrij, die de mannetjes wisten op te pikken, zodat hun flirts minder levensbedreigend zijn.

Lees hier het onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden