NieuwsDode zone

Zuurstofgebrek blijft de bodem van het Grevelingenmeer verstikken

Door zuurstofgebrek zijn de afgelopen maanden opnieuw grote aantallen zeedieren doodgegaan in het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. 

Door het ontbreken van stroming en het opwarmen van het zeewater is op grotere diepte een ernstig gebrek aan zuurstof ontstaan. Duikers noemen het onderwatergebied nabij Den Osse een ‘deathzone’, omdat de bodem er bezaaid ligt met dode wormen, zeeanemonen, schelpdieren en krabben.

Dit meldt de stichting Anemoon, een organisatie die opkomt voor het leven in zee en brak water. De leefomstandigheden in het Grevelingenmeer zijn volgens de stichting al jaren slecht in de zomer. Door de bouw van de Grevelingen- en Brouwersdam zijn de getijdenstromingen verdwenen. Het meer is in feite een waterbekken met stilstaand water geworden.

’s Zomers ontstaat er door de opwarming een scheidingslaag in het water waarbij het relatief warme water aan de oppervlakte niet meer mengt met het koudere, diepere water. Daardoor kan zuurstof van de bovenste waterlagen niet naar de diepere gebieden. Zeedieren die niet uit de zuurstofarme lagen kunnen wegkomen, gaan dood.

Getijdecentrale

In 1978 is er een spuisluis in de westelijke Brouwersdam gebouwd tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer om de waterkwaliteit te verbeteren. Maar deze maatregel heeft niet genoeg geholpen. Later is de waterdoorlating wel wat verbeterd, maar volgens Anemoon is de doorstroming afgelopen jaar tot stilstand gekomen door de installatie van een getijdencentrale in de spuisluis.

Volgens Peter van Bragt van de stichting Anemoon is de bodem van het Greveningenmeer bij Den Osse gitzwart. “Alleen zwavelbacteriën kunnen hier nog welig tieren. De bodembewonende zeedieren zijn massaal uit het slib gekropen, alleen maar om er alsnog door zuurstofgebrek dood te gaan.”

Lees ook:

Dieren stikken in Grevelingenmeer

2010: De zuurstof verdwijnt uit het Grevelingenmeer, blijkt uit metingen van de waterkwaliteit. In juli en augustus is grote sterfte van het bodemleven waargenomen.

Gat in de dijk brengt eb en vloed terug in Grevelingen

Er komt straks weer zeewater de Grevelingen binnen. Dat is hoog nodig voor de aangetaste natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden