Zuid-Afrika verbiedt luipaardjacht

Beeld thinkstock

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft een verbod uitgevaardigd op de luipaardjacht. De bepaling gaat meteen in en geldt voor heel 2016. Milieuactivisten zijn blij met het besluit, meldt The Guardian.

'De provinciale natuurbeschermingsinstanties zijn geïnformeerd dat luipaardjacht niet mag toegestaan worden in 2016', aldus het Zuid-Afrikaanse departement van Milieuzaken weten. Het verbod zal aan het einde van het jaar opnieuw bekeken worden.

Het departement liet weten dat de beslissing er komt na aanbevelingen van de wetenschappelijke autoriteit van Zuid-Afrika. Die had een interventie aangeraden om de overleving van de luipaardpopulatie te garanderen.

Volgens de internationale overeenkomst over de internationale handel in bedreigde wilde dieren en planten, kan Zuid-Afrika jaarlijks 150 vergunningen afleveren voor de jacht op luipaarden die geëxporteerd worden als jachttrofee. Dat zal dit jaar dus niet gebeuren.

Mysterie
De omvang van de Zuid-Afrikaanse luipaardpopulatie blijft een mysterie. 'We weten gewoon niet hoe het met de luipaarden in Zuid-Afrika gesteld is', zegt Guy Balme van de milieuorganisatie Panthera. 'Ze zijn geheimzinnig, leven vooral 's nachts, zijn solitair en zwerven rond in gigantische gebieden.'

'Zolang we geen cijfers hebben over de populatie en hun draagvermogen, zouden we er niet op mogen jagen,' stelt Andrew Muir van de Wilderness Foundation.

Kelly Marnewick, medewerker van de Environmental Wildlife Trust voegt eraan toe: 'Het is belangrijk om te garanderen dat elke handel die we voeren in wild, duurzaam is. Als we dat niet kunnen, dan is dat erg problematisch. We moeten een handelsverbod instellen tot we zover zijn.'

Volgens de overheid vormen het wanbeheer in de trofeeënjacht en de illegale handel in luipaardbont de voornaamste bedreigingen voor de Zuid-Afrikaanse populatie. Hooggeplaatste leden van de Zuid-Afrikaanse Zulugemeenschap dragen traditioneel dierenhuiden tijdens ceremonies, vooral luipaardbont.

Inkomsten
Zuid-Afrika haalt aanzienlijke inkomsten uit de verkoop van jachtvergunningen aan rijke buitenlanders die duizenden of zelfs tienduizenden dollars willen neertellen om op een van de 'big five' te jagen (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn of buffel). Volgens het ministerie van Milieu levert de jacht jaarlijks zo'n 345 miljoen euro op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden