Zorgeloos slapen onder een ‘diervriendelijk’ donzen dekbed

Dekbed van biologisch dons Beeld RV

Yumeko verkoopt dekbedden van biologisch dons. Maar bestaat diervriendelijk dons eigenlijk wel?

Het is misschien niet het eerste waar u aan wilt denken als u zich ’s ochtends uitrekt, maar grote kans dat u vannacht onder het pluis van zo’n tien dode eenden of ganzen heeft geslapen. Als de leveranciers van uw dekbed nu nog leven, zijn ze eerder in hun bestaan waarschijnlijk levend geplukt en misschien ook wel onder dwang gevoerd. Dat laatste om de foie gras lekker vet te krijgen.

Yumeko, dat sinds 2010 beddengoed van ­biologisch katoen verkoopt, houdt zich verre van zulke dieronvriendelijke praktijken. Alle dekbedden van het bedrijf zijn gecertificeerd met het keurmerk Responsible Down Standard (RDS), dat zowel eenden- als ganzendons omvat. Sinds dit jaar heeft het Amsterdamse bedrijf bovendien een dekbed van biologisch ganzendons uit Beieren in het assortiment.

Biologisch dons is vergelijkbaar met biologisch vlees, laat Yumeko weten. De boerderijen waar de ganzen leven, voldoen aan de eisen van Bioland, de Duitse vereniging voor biologische landbouw en veeteelt. De stallen zijn ruim, er is volop daglicht en de dieren kunnen buiten vrij scharrelen en zwemmen. Ze hebben 60 vierkante meter voor zichzelf, eten gras en mais, worden niet preventief ingeënt en krijgen geen antibiotica, groeihormonen of medicijnen. Dit luxeleven duurt zeven maanden. Dan eist de mens het vlees en de pluizige vacht van de ganzen op.

Keurmerk voor ganzendons

Het RDS-keurmerk voor diervriendelijk dons dat Yumeko voert, is in 2014 mede-opgericht door outdoormerk The North Face. Inmiddels is het hard op weg de standaard in de donsindustrie te worden. Stephan Zeijlemaker van Yumeko werd door dierenorganisatie Four Paws (in Nederland actief als Vier Voeters) benaderd om mee te doen. Zeijlemaker schakelde zijn leverancier Ducky Dons in, die dons van boerderijen in de buurt van Ermelo verwerkt. Ducky Dons werd zo de eerste – en bij Zeijlemakers weten de enige – levenancier van RDS-dons in Nederland.

Maar het RDS-keurmerk is misschien niet het strengste keurmerk voor dons, signaleerde de Britse krant The Guardian in 2014. Dat zou de de Global Traceable Down Standard (GTDS) zijn, opgericht door outdoormerk Patagonia. Patagonia werd eind 2010 door hetzelfde Four Paws beschuldigd van dierenmishandeling. Het dons in hun skijacks en pooljassen zou ­afkomstig zijn van levend geplukte en al dan niet onder dwang gevoerde ganzen.

Het bedrijf nam de kritiek ter harte en ontwikkelde een keurmerk voor ganzendons uit Europa. De GTDS beslaat de hele productie­keten, van boerderij tot slachterij. Dat omvat ook de boerderijen waar de ganzen worden geboren en de eerste vier jaar van hun leven slijten. De kans op levend plukken is in die periode het grootst. Bij RDS is de optie om het beginpunt in de keten mee te nemen in het ­certificeringsproces vrijwillig. Ducky Dons en Yumeko hebben dat wel gedaan.

Een ander verschilpunt is dat de deelnemende partijen bij GTDS geen dieren of vlees mogen verwerken van bedrijven die nog wel aan levende pluk of dwangvoeding doen. Deze zogenaamde parallelle productie van gecertificeerd en niet-gecertificeerd dons is bij RDS ­alleen verboden voor boederijen, niet voor slachterijen en tussenleveranciers.

Dierenactiegroep Peta vond vorig jaar leveranciers in China die zichzelf ‘verantwoord’ noemen, maar waar dieren alsnog levend werden geplukt. Het toestaan van parallelle productie is Peta een doorn in het oog.

Franziska Hettmannsperger van Four Paws denkt dat gecertificeerd en niet-gecertificeerd dons onder RDS onmogelijk gemengd kunnen raken, omdat deelnemende partijen hun papierwinkel heel goed op orde moeten hebben. Ook heeft RDS eisen voor dierenwelzijn die GDTS niet heeft, zoals een verbod op het trimmen van snavels en het houden van dieren in kooien. RDS omvat bovendien eendendons, terwijl GTDS voornamelijk om ganzendons gaat.

'Diervriendelijk dons bestaat niet'

Beide keurmerken hebben dan ook hun ­eigen kracht, concludeert Hettmannsperger. Ze voegt daaraan toe dat de Europese brancheorganisatie van de donsindustrie begin dit jaar een nieuwe standaard heeft aangenomen die vergelijkbaar is met het RDS-keurmerk. Het lijkt in Europa dus wel de goede kant op te gaan met diervriendelijk dons.

Dat gaat de Partij voor de Dieren niet ver genoeg. Zij wil een Europees importverbod voor dons dat afkomstig is van levend geplukte dieren en verplichte etikettering, waaruit blijkt waar dons vandaan komt en onder welke omstandigheden het is geproduceerd. Want hoewel het argument voor dons is dat het een bijproduct is van de vleesindustrie, vindt de PvdD dat de slacht en het plukken voor dons tot dezelfde keten behoren waarin sprake is van dierenleed.

Dat vindt filosoof en dierenrechtenspecialist Eva Meijer ook. Meijer promoveerde cum laude op dierenrechten aan de Universiteit van Amsterdam en pleit voor het toekennen van politieke rechten aan dieren. Gecertificeerd dons lijkt een stap vooruit, zegt ze, maar dieren worden dan nog steeds in het leven geroepen om door mensen te worden gebruikt. “Ganzen worden na zeven maanden geslacht terwijl ze 23 jaar kunnen worden.”

Pim Martens, hoogleraar duurzame ontwikkeling (met nadruk op mens-dier relaties) aan de Universiteit Maastricht, denkt dat diervriendelijk dons niet bestaat. “Aan de ene kant is zorgvuldiger omgaan met dierenwelzijn door ‘etikettering’ altijd een goede zaak, aan de andere kant lijkt het een legitimatie van het fokken, slachten en plukken van dieren voor een product.”

Zeijlemaker vindt het een kwestie van balans: “Ik eet vegetarisch, maar heb wel een donzen dekbed. Veel van onze klanten zijn ­milieubewust en willen verantwoorde keuzes maken, wij helpen daarbij.” En voor de echte hardcore dierenvrienden heeft het bedrijf plantaardige dekbedden van tencel en vanaf volgend jaar ook van linnen, bamboe en ­hennep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden