Zorg om kwaliteit zonnepanelen 'Helft haalt de twintig jaar niet...'

'...en soms vliegt er één in de fik' Beeld ANP
'...en soms vliegt er één in de fik'Beeld ANP

Keuringsinstituut Kiwa heeft grote zorgen over de kwaliteit van zonnesystemen. De panelen moeten 20 tot 25 jaar probleemloos mee kunnen, maar volgens Kiwa haalt ongeveer de helft die leeftijd niet.

Joop Bouma - Van onze redactie groen

"Door het gebrek aan duidelijke eisen lijkt het er op dat Nederland een dumpmarkt wordt waarop producten worden afgezet die er weliswaar mooi uitzien, maar mindere kwaliteit leveren. Dit komt door het verkeerd gebruik van materialen die essentieel zijn voor de levensduur en de opbrengst van energie", aldus Leendert van der Marel van Kiwa.

Volgens Kiwa voldoet de helft van de zonnesystemen die op de Nederlandse markt worden aangeboden niet aan de regels. Het risico is doorgaans voor de consument. Die hoopt dat een investering, die tot 5000 euro of meer kan oplopen, binnen een verwachte levensduur van 20 jaar kan worden terugverdiend. Kiwa denkt dat dit vaak niet zal lukken.

Om die reden heeft het keuringsinstituut eind december een openbaar register ingesteld, waarin producenten en leveranciers hun producten kunnen laten opnemen, mits ze voldoen aan de eisen.

Waarschuwing brand
Sinds gisteren loopt het ineens storm bij het register. Veel leveranciers besloten alsnog hun producten aan te melden voor opneming in het register. De piek viel samen met publiciteit over een waarschuwing van de voedsel- en warenautoriteit voor zonnepanelen die in brand kunnen vliegen.

Vanaf volgende maand zullen ook de montagesystemen voor zonnepanelen in het Kiwa-register worden opgenomen. Consumenten kunnen in dit register nagaan of de panelen of omvormers die zij willen kopen inderdaad doen wat ze moeten doen: op een milieuvriendelijke en veilige manier kostenbesparende energie leveren.

Het register is een stap in de goede richting, zegt Emiel Ponte, eigenaar van Switch2Solar, een opleidingscentrum in Breda voor zonne-energie. "Maar zo'n register zegt niets over de gesteldheid van een individueel paneel dat je op de dak wilt leggen. Beter is nog als er tijdens de installatie van een zonnesysteem een test zou zijn. Maar daar hangt een prijskaartje aan. Zo'n toets is niet haalbaar nu de markt wordt gedomineerd door de prijsdruk van inkoopcollectieven."

Installateurs van zonnepanelen stellen dat collectieve inkoopacties van zonnesystemen door organisaties als Natuur & Milieu, Eigen Huis en Urgenda een gezonde ontwikkeling van de markt voor zon-energie belemmeren. Zij uitten hun kritiek afgelopen december na het faillissement van het bedrijf Solar Living in Elst.

Solar Living, dat zichzelf Europees marktleider noemde, leverde via de eerste actie 'Zon Zoekt Dak' van milieuorganisatie Natuur & Milieu zonnepanelen aan ruim 2200 Nederlandse particulieren.
Volgens Ponte toonde het failliet van Solar Living aan dat de markt voor zonsystemen niet kan gedijen bij bedrijven die 'als parasieten door Europa trekken op zoek naar snelle handel met overheidssubsidies'. Dit brengt zowel de bedrijfstak als klanten schade toe, zei hij.

"Als organisaties als Natuur & Milieu zich mengen in een zich ontwikkelende markt, dan is dat niet goed voor de branche. Installateurs in Nederland hebben marktaandeel nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Doordat Natuur & Milieu in zee ging met een internationaal opererend bedrijf als Solar Living, heeft de branche in Nederland nauwelijks een kans gekregen. We zien nu waar dit op uitdraait: de kopers moeten maar afwachten hoe het met de service en garantie loopt."

Verplichtingen
Met de garantie en de service is het inmiddels opgelost. Energiebedrijf Eneco, de partij met wie Natuur & Milieu inmiddels een nieuwe collectieve inkoopactie heeft opgezet, heeft de verplichtingen overgenomen.

Natuur & Milieu pleitte gisteren voor de invoering van een controlesysteem op de kwaliteit van installaties voor zonenergie. "Consumenten worden dan niet de dupe van leveranciers die met slechte kwaliteit snel geld willen verdienen."

Volgens Natuur & Milieu blijkt uit eigen onderzoek dat het met het rendement van systemen doorgaans wel goed zit. "Goede zonnepanelen renderen prima", aldus een woordvoerder. "Leveranciers moeten zorgen voor garanties op het rendement van panelen."

Voor de tweede actie 'Zon zoekt dak' van Natuur & Milieu geven leveranciers een vermogensgarantie af van 91 procent op zonnepanelen na tien jaar en 80 procent na 25 jaar. Inspecteurs gaan in opdracht van de organisatie steekproefsgewijs na of die beloften ook worden nagemaakt.

Steeds meer huizenbezitters plaatsen zonnepanelen. Volgens schattingen liggen er op 100.000 daken zonnepanelen, mede door collectieve inkoopacties en een bescheiden overheidssubsidie stijgt het aantal sterk. Het totaal aan opgesteld vermogen voor zonnestroom lag vorig jaar op 145 megawatt. In 2011 is er in Nederland voor 60 megawatt aan zonnepanelen bijgeplaatst, aldus CBS-cijfers. De elektriciteitsproductie uit zon kwam uit op 100 miljoen kWh. Dat is overigens nog geen tiende procent van het totale elektriciteitsverbruik. Het merendeel (bijna 60 procent) van de zonnestroom staat opgesteld bij huishoudens.

Een 2.0 woning op Amsterdam IJburg. De woning is gebouwd met duurzame bouwmaterialen en heeft onder meer een dakterras met PV-panelen en een windmolen. Beeld ANP
Een 2.0 woning op Amsterdam IJburg. De woning is gebouwd met duurzame bouwmaterialen en heeft onder meer een dakterras met PV-panelen en een windmolen.Beeld ANP

Zonnige groeimarkt
Zonnepanelen van het failliete Scheuten Solar Systems kunnen brand veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde gisteren consumenten voor een technisch mankement aan zonnesystemen van het merk Multisol.

Aan de achterkant deze installaties zit een omvormer van leverancier Alrack uit Veldhoven, die sluiting kan veroorzaken tussen zonnepaneel en bekabeling. Door vonken kan eventueel brand ontstaan. Altrack ontkent overigens dat de oorzaak van de problemen bij de omvormer ligt.

In Nederland zijn geen meldingen van brand bekend. Er zijn hier ook relatief weinig Multisol-systemen verkocht, naar schatting slechts 15.000. Maar, in heel Europa en ook daarbuiten zijn door Scheuten circa 650.000 panelen geleverd tussen zomer 2009 en begin 2012. Er zijn in het buitenland vijftien gevallen gemeld van brand. De NVWA geeft consumenten het advies de installatie uit te schakelen en de installateur te vragen het systeem te controleren.

Het euvel is al een tijd bij het bedrijf bekend. De Duitse firma Suncycle Solar Services uit Hamburg is sinds afgelopen najaar bezig de problemen te herstellen. Tot dusver waren consumenten echter niet op de hoogte gebracht.

Faillissement
De NVWA ontving een melding van curator Wim Eikendal uit Venlo, die het faillissement van Scheuten Solar Systems afwikkelt. Een nieuw bedrijf, dat onder de naam Scheuten Solar met Chinees geld een doorstart heeft gemaakt, wijst elke aansprakelijkheid af. "Wij zijn een compleet nieuw bedrijf. Naast het delen van dezelfde merknaam, heeft Scheuten Solar Solutions geen enkele relatie met Scheuten Solar Systems", aldus de firma.

Omdat de curator volgens de NVWA niet bereid was actief consumenten te waarschuwen, heeft de autoriteit besloten tot een waarschuwing via advertenties. In zijn laatste verslag meldt de curator dat er tot medio januari 1051 schadeclaims zijn binnengekomen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van leverancier Scheuten. De claims komen uit Frankrijk, Italië, Griekenland, Duitsland, België en ook Nederland. Er zijn ook een paar claims uit Groot-Brittannië en Tahiti.

In Frankrijk loopt een gerechtelijke procedure tegen het bedrijf. In het verslag schrijft Eikendal dat er nog meer claims worden verwacht. Ook melden zich consumenten die nu nog geen schade hebben, maar in de toekomst schade voorzien. Zij willen dat het zonnesysteem worden vervangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden