Zonnepanelen weer veel goedkoper

Zonnepanelen zijn in een goed jaar ruim de helft goedkoper geworden. Beeld
Zonnepanelen zijn in een goed jaar ruim de helft goedkoper geworden.

Zonnepanelen zijn in één klap nog eens 25 procent goedkoper geworden dankzij een nieuwe actie van de milieuorganisatie WijWillenZon. De terugverdientijd komt bij de huidige stroomprijzen nu al onder de tien jaar.

Vincent Dekker

De club die het afgelopen jaar al veel Nederlanders aan voordelige zonnestroom hielp, gaat nog één keer groot inkopen in China. Wie vóór de Dag van de Duurzaamheid, 11-11-11, bij WijWillenZon een set panelen bestelt, krijgt die nu voor minder dan de helft van de prijs die er vorig jaar zomer nog voor moest worden betaald.
Zo kostte een set van 12 panelen voor een schuin dak een goed jaar geleden bij de reguliere handel nog gauw tien tot elf duizend euro. WijWillenZon wist dat eind vorig jaar door gezamenlijke inkoop al terug te brengen tot pakweg 6100 euro; nu kost dezelfde set netaan 4600 euro.
In Nederland leveren die twaalf panelen (op een mooie zomerse dag officieel per uur goed voor 2,76 kiloWattuur - kWh) zo'n 2500 tot 2800 kWh per jaar. Bij de huidige kWh-prijs van 22 cent is dat dus 550 tot 600 euro stroom per jaar. Bij de aanschafprijs van de panelen komen voor de niet al te handige doehetzelver nog wel installatiekosten van 500 tot 700 euro. Dan nog is de terugverdientijd nu dus al minder dan tien jaar. En als de stroomprijzen de komende jaren stijgen, zullen de panelen zich nog sneller terugverdienen.
Trouw-journalist Vincent Dekker houdt sinds de aankoop van zijn zonnepanelen via WijWillenZon een weblog bij over de praktijk. Daarbij blijkt dat de opbrengst in ieder geval de eerste vijf maanden boven verwachting is. Zijn twaalf panelen waren min of meer gegarandeerd voor een opbrengst van 2350 kWh per jaar, maar hij vermoedt dat ze hem de eerste twaalf maanden 2900 kWh zullen opleveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden