column

Zonnepanelen wassen lijkt vooral een wassen neus

Een schoon en een nog vuil zonnepaneel. Zulke vervuiling zou toch tot minder stroomproductie moeten leiden, zou je denken. Beeld Vincent Dekker
Een schoon en een nog vuil zonnepaneel. Zulke vervuiling zou toch tot minder stroomproductie moeten leiden, zou je denken.Beeld Vincent Dekker

Het is droog en zonnig. Prachtig weer voor mijn zonnepanelen. Ware het niet dat die nu niet meer worden schoongewassen door de regen en dus stof verzamelen. Dat kan niet goed zijn voor de opbrengst. Toch?

Vincent Dekker

Ik heb in het verleden wel eens een emmertje mee het dak op genomen om mijn panelen te poetsen. Maar dat bleek niet nodig. De regen had ze keurig schoon gehouden. Die les had ik snel geleerd: panelen hebben geen wasbeurt nodig.

De afgelopen weken begon het echter toch weer te kriebelen. Het had al zo lang niet geregend... En op de auto was het effect duidelijk zichtbaar: lagen stof en plakkerig spul van bomen gaven de auto duidelijk een andere tint. Dat kon op de zonnepanelen toch niet anders zijn.

Dus toch maar weer eens het dak op met een emmer. Daar werd mijn vermoeden meer dan bevestigd. Op alle panelen lag een laagje stof. Een dun laagje weliswaar, maar toch. Als je vanuit de panelen naar buiten zou kunnen kijken, zou het lijken alsof er hoog in de lucht sluierbewolking zou zijn. En die sluier maakt meetbaar verschil bij de stroomproductie. De onderrand van de panelen was bovendien echt behoorlijk vuil. Dat moet voor de daarmee bedekte cellen echt lijken als stevige bewolking. En aangezien alle panelen zo'n vieze onderrand hadden, moest dit volgens mij al gauw vele procenten in opbrengst schelen.

Een wetenschappelijk experiment

Dus spons en emmer gepakt en aan het werk. Twaalf panelen poetsen, dat blijkt meer werk dan vooraf ingeschat. Anderhalf uur later pas was het tijd om met een tevreden blik mijn weer glimmende zonneset op het dak achter te laten.

Alsof het om een wetenschappelijk experiment ging heb ik de schoonmaak in fases gedaan. Eerst elf panelen schoon en de laatste nog vuil. Omdat ze in serie zijn geschakeld moest die ene vuile het resultaat van alle twaalf nog drukken, was mijn idee. Daarna de laatste voor driekwart schoongemaakt, vervolgens ook het laatste kwart, op de heel vieze onderrand na. Als laatste tenslotte ook die rand weer kraakhelder gemaakt.

Op mijn persoonlijke pagina van omvormerfabrikant Omnik kan ik per paar minuten zien hoeveel Watt de omvormer levert. Dus na het schoonmaken van elf panelen moest er nog weinig verschil te zien zijn, na het gedeeltelijk schoonmaken van nummer twaalf moest het Wattage gaan oplopen en na het schoonmaken van ook de laatste onderrand moest het maximaal worden. Het was een mooie dag, dus daar kon het niet aan liggen.

Maar er gebeurde in mijn stappenplan weinig tot niets. De Watts namen niet zichtbaar toe. Ik kon de ontwikkeling ook vergelijken met die van voorgaande mooie dagen, en ik zag wederom geen verschil. Okee, misschien toch net iets meer sluierbewolking dan voorgaande dagen, dacht ik. Maar af en toe was er echt een heldere lucht en dan moest dus de maximale piekopbrengst ettelijke procenten boven de pakweg 2700 W van voorgaande pieken uitkomen. Maar niets van dat al. Geen Wattje extra kwam en komt er uit mijn panelen.

Panelen wassen in de brandende zon? Het lijkt me nu echt een wassen neus. Ik zou zeggen: doe geen moeite en wacht rustig op de volgende regenbui, ook al blijft die nog maanden weg. Of zie ik iets over het hoofd?

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees hier eerdere blogs terug.

Lees ook: Een jammerlijke juli? Mijn zonnepanelen vinden van niet...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden