Zonnepaneel levert water, ook in de woestijn

Een zonne/waterpaneel dat zelfs uit vrijwel droge woestijnlucht water weet te halen. Beeld Zero Mass Water
Een zonne/waterpaneel dat zelfs uit vrijwel droge woestijnlucht water weet te halen.Beeld Zero Mass Water

Het lijkt sterk op een dik zonnepaneel en hij levert ook echt stroom uit zonlicht. Maar hij haalt vooral water, zuiver drinkwater, uit de lucht. Overal: van sloppenwijken zonder waterleiding tot zelfs in de woestijn.

Vincent Dekker

Schoon drinkwater is op veel plaatsen in de wereld een probleem. Het moet met veel moeite gemaakt worden uit vervuild water en soms is zelfs dat niet beschikbaar. Toch is er in principe altijd water in de buurt. Maar dan als damp in de lucht. Zet een airco aan en je ziet dat die water gaat 'lekken'. Als je lucht afkoelt, kan zij minder water bevatten. Vang dat water op en je hebt zoet drinkwater.

Super-airco
Een airco springt niet erg efficiënt om met de energie als het je om het water is te doen. Dat kan beter, bedacht Cody Friesen van de Arizona State University in de VS en topman van Zero Mass Water. Hij bedacht een systeem dat als een soort spons water uit de lucht opneemt. Vergelijk het met suiker dat gaat klonteren door het vocht in de lucht. Daarna wordt met de stroom uit het zonnepaneel het water weer uit de spons verwijderd en verdampt, zodat je heel zuiver water overhoudt. Om het een beetje smakelijk te maken komt er wat magnesium en calcium bij, waarna het water gebruiksklaar is.

Een paneel van Zero Mass Water, Source gedoopt, kan dagelijks genoeg drink- en kookwater leveren voor een gezin met twee kinderen. Een hele batterij Source-panelen kan een ziekenhuis van goed water voorzien. Het enige dat je nodig hebt is lucht en zon...

Betaalbaar?
Op de website van het bedrijf wordt duidelijk dat de Source al wel her en der wordt getest, onder meer in een sloppenwijk, maar nog niet te koop is. Het lijkt een prachtige ontwikkeling, en een schitterende toepassing van zonne-energie, maar ik vraag me af hoeveel bewoners van armenwijken straks een paneel zullen kunnen betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden