Zonne-energie in VS goedkoper dan 'gewone' stroom

President Obama in een veld vol zonnepanelen in de woestijn van Nevada. Beeld anp
President Obama in een veld vol zonnepanelen in de woestijn van Nevada.Beeld anp

Zonne-energie wordt in 36 staten in Amerika binnenkort goedkoper dan reguliere energie. Dat voorspelt de Deutsche Bank in een uitgebreid rapport over de staat van de zonne-energiemarkt.

Zonne-energie is altijd tegen een fikse korting aangeboden op de markt omdat er zorgen waren over een lage afzet, tegenvallende winstmarges en een hoge afhankelijkheid van overheidssubsisies. Deutsche Bank gelooft dat de markt nu snel verandert. De simpele reden: de zon raakt niet uitgeput.

Zonne-energie zal volgens de bank steeds dominanter worden omdat het een technologie betreft, geen brandstof. Recent onderzoek van het Internationale Energie Agentschap voorspelt dat zonne-energie in 2050 de grootste energiebron is die gebruikt zal worden. Op dit moment is energie opgewekt door de zon verantwoordelijk voor een fractie van een procent van de totale energievoorziening.

Deutsche Bank schaalt de vraagverwachting op naar 46 gigawatt in 2014 en 56 gigawatt in 2015. De vraag zal naar verwachting vooral stijgen in de Verenigde Staten, China en Japan. Zonne-energie kan op dit moment in 19 landen wereldwijd concurreren op de 'gewone' energiemarkt.

In Nederland is vorig jaar het Energieakkoord afgesloten. Dit akkoord streeft ernaar dat in 2020 een miljoen mensen gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. Recent werd bekend dat een aantal zonne-energieprojecten in Nederland onder druk staan. Een btw-voordeel dat dit soort initiatieven aantrekkelijk moet maken blijkt door de Belastingdienst niet te worden afgegeven. Minister Kamp zoekt naar een oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden