Zoek de energieslurpers

Het aanraakbeeldscherm van Toon, dat tegelijk een programmeerbare thermostaat is. Beeld
Het aanraakbeeldscherm van Toon, dat tegelijk een programmeerbare thermostaat is.

Meten is weten. Bij energieverbruik geldt die zegswijze zeker. Wie weet precies hoeveel de waterkoker, wasdroger of tv-in-standby gebruikt? Veel huishoudens hebben geen flauw idee van de groot- en sluipverbruikers binnenshuis.

Joop Bouma

Bij een peiling van Milieu Centraal onder ruim 1000 huishoudens gaf onlangs bijna de helft van de gezinnen aan niet te weten of 2012 zou worden afgesloten met een fikse navordering van het energiebedrijf of dat er een leuk meevallertje zit aan te komen: teruggave van te veel betaalde voorschotten. Wie geld terugkrijgt, weet overigens nog altijd niet of het verbruik ook echt laag was. Misschien was het voorschotbedrag domweg te hoog.

Eén overzicht per jaar onvoldoende
Volgens Milieu Centraal biedt de jaarafrekening van het energiebedrijf te weinig informatie om echt inzicht te krijgen in het verbruik. Eén overzicht per jaar is daarvoor onvoldoende. Energieverbruiksmanagers geven dat inzicht wel.

Ze kunnen volgens Milieu Centraal bovendien leiden tot een besparing van 5 tot 10 procent op de energierekening omdat inzicht in het verbruik leidt tot verstandiger omgaan met energie. Er zijn nogal wat energieverbruikssystemen op de markt. Een aantal is gekoppeld aan een contract met een energieleverancier, zoals E-inzicht van Essent en Toon van Eneco.

In november peilden ook energieleverancier Essent en de HIER Klimaatcampagne de kennis van de Nederlanders van hun eigen energieverbruik: 93 procent bleek niet te weten wat de apparaten in het huishouden aan stroom slurpen. Consumenten laten daardoor een enorme mogelijkheid om te besparen liggen, stelt Bart de Voogd, directeur van de klimaatcampagne.

Door de aanschaf van energiezuinige apparaten en het uitschakelen van de standby-functies van verschillende apparaten kan tot vijftig procent (pakweg 400 euro per jaar) op stroomverbruik bespaard worden. HIER Klimaatcampagne heeft een hulpmiddel op internet geplaatst waarmee in twee minuten is na te gaan waar de besparing te halen valt: www.hier.nu/halveerjestroomrekening.

Slimme meters
Energieverbruiksmeters zullen pas echt een vlucht gaan nemen als de oude gas- en elektriciteitsmeters in Nederlandse woningen zijn vervangen door de zogenoemde slimme meters, die gebruiksgegevens digitaal kunnen verzenden. Vanaf 2014 wordt een grote vervangingsoperatie in gang gezet. Europa wil dat in 2020 in 80 procent van alle huishoudens een slimme meter hangt.

Milieu Centraal adviseert consumenten om een meter te kiezen die het best aansluit op de dagelijkse leefgewoonten. Wie een smartphone of tablet gebruikt, is wellicht het beste af met een app. Wie vooral achter laptop of pc zit, kan waarschijnlijk het beste aan de slag met een webpagina.

De verbruiksinformatie die consumenten aan hun verbruiksapparaat toevertrouwen, wordt opgeslagen. Niet altijd is duidelijk wat er met die gegevens gebeurt. Volgens Milieu Centraal is het zaak de voorwaarden en andere aankoopinformatie van de apparaten goed te lezen en na te gaan of de leverancier de gegevens veilig bewaart en niet aan derden beschikbaar stelt.

undefined

De stekkers van Wattcher, die behalve het elektriciteitsverbruik ook een voorspelling van de jaarlijkse besparing weergeven. Beeld
De stekkers van Wattcher, die behalve het elektriciteitsverbruik ook een voorspelling van de jaarlijkse besparing weergeven.

Een overzicht van de veertien energieverbruiksmeters die nu op de markt zijn:

Nuon E-manager

Een meterlezer die het energieverbruik afleest en draadloos doorgeeft aan een smartphone, tablet of computer. Toont gas- en elektriciteitsgebruik. Prijs 199 euro en 2,95 euro abonnementskosten per maand. Nuon-klanten krijgen 50 euro korting op de aanschafprijs. De E-manager en het abonnement zijn gratis bij een 3-jarig energie- en gascontract (zowel voor nieuwe als bestaande klanten van Nuon). Dit apparaat kan ook worden gebruikt zonder een contract met Nuon.

www.nuon.nl/energie-besparen/e-manager.

Qurrent Qbox Mini

Een energiemeter die het verbruik en eventuele productie uit bijvoorbeeld zonnepanelen afleest en daarover informatie geeft via een persoonlijke webpagina en een app. Zowel voor elektriciteit als gasverbruik. Maar alleen informatie over het gasverbruik als er een slimme meter is geïnstalleerd. Prijs 90 euro, inclusief Qurrent abonnement.

www.qurrent.nl

i-Care

De i-CARE van EnerGQ leest verbruiksgegevens af van de slimme meter en geeft deze via een website door naar pc, laptop, smartphone of tablet. Toont het gas- en elektriciteitsverbruik en eventuele elektriciteitsproductie. Prijs 69,95 euro, plus 4,95 euro maandelijks abonnement. Alleen te gebruiken met slimme energiemeter.

www.energq.com

Essent E-inzicht

'Slimme stekkers' meten elektriciteitsverbruik van apparaten; inzicht in verbruik via een app of persoonlijke webpagina. Prijs 99 euro (basispakket, gratis voor nieuwe klanten en bestaande klanten die een nieuw contract voor minstens 3 jaar sluiten) en 3,95 euro per maand abonnement. Een extra slimme stekker kost 34,95 euro. Alleen voor klanten van Essent en alleen info over stroomverbruik; informatie over gasverbruik kan na aanschaf van een E-thermostaat, die 149 euro kost.

www.essent.nl

Toon

Toon is een aanraak-beeldscherm dat gas- en elektriciteitsverbruik weergeeft. Prijs 120 euro en 3,50 euro per maand voor Live Updates. Alleen verkrijgbaar voor klanten met een energiecontract bij Eneco. Het apparaat is tegelijk een programmeerbare thermostaat.

www.eneco.nl/toon

Voltcraft Smart-Metering

Het Voltcraft Smart-Metering-systeem is een elektriciteitsmeter die het verbruik afleest en via het netwerk en een usb-stick aan een computer doorgeeft. Prijs 299 euro, plus installatiekosten. Geeft geen informatie over gasverbruik. Een elektricien moet elektriciteitsmeter installeren. Duitstalige handleiding en software.

www.voltcraft.nl

SWYCS

SWYCS (See What You Can Save) houdt gas-, water- en elektriciteitsverbruik bij en geeft hierover informatie via website en app voor smartphones. Toont gas-, elektriciteits- en waterverbruik. Niet te koop voor particulieren, alleen beschikbaar via woningcorporaties en bedrijven. www.dsp-innovation.nl

Wattcher

Een display (in de vorm van een stekker) dat het elektriciteitsverbruik laat zien. Prijs 99 euro. Wattcher toont het huidige verbruik, het verbruik van de afgelopen 24 uur, het gemiddelde dagverbruik en geeft een voorspelling van de jaarlijkse besparing in euro's en procenten.

www.wattcher.nl

Wattson Energie Monitor

Display en computerprogramma dat elektriciteitsverbruik en -productie toont. Prijs vanaf 139 euro. Geeft geen informatie over gasverbruik. Verwerkt wel info over productie via zonnepanelen.

www.duradino.com

CurrentCost EnviR

De EnviR van CurrentCost is een apparaatje dat het elektriciteitsverbruik afleest en draadloos doorgeeft aan de display. Prijs 75 euro. Geeft (nog) geen informatie over gasverbruik.

www.currentcost.com

YouLess

YouLess is een elektriciteitsmeter die via een website en apps elektriciteitsverbruik toont. Prijs 79 euro. Geeft geen informatie over verbruik van gas.

www.youless.nl

Plugwise

Draadloos netwerk van energiemeters die zijn aangesloten op (groepen) apparaten, via usb-stick verbonden met computer; extra uitbreidingsopties. Toont het elektriciteitsverbruik, optioneel gasverbruik. Prijs vanaf 99,95 euro.

www.plugwise.nl

BeNext-iHome Internet Gateway

Geeft verbruiksinzicht via website, app of e-mail. Toont verbruik van elektriciteit, gas en water, eventueel ook stroomproductie. Vanaf 96,50 euro.

www.ihome.eu/products

Energiemanager Online

Een website die water- en energieverbruik bijhoudt. Gratis. Zelf handmatig invoeren. Bij koppeling aan een slimme meter kan het verbruik op afstand worden ingelezen. Daarvoor is een abonnement nodig van 1 euro per maand (en eenmalig 7,50 euro). Begin dit jaar wordt het systeem uitgebreid met modules om de energiekosten bij te houden en de opbrengsten van zonnepanelen te verwerken.

www.energiemanageronline.nl

undefined

Top 5 sluipverbruik

1 Randapparatuur bij televisie (opnameapparaat en decoder voor digitale tv). Uitzetten (dus niet stand-by) bespaart 10 tot 50 euro per jaar

2 Computer met randapparatuur: 30 euro per jaar

3 Warmhoudstand koffiemachine: 6 tot 16 euro per jaar

4 Stereoset/losse audioapparatuur: 6 tot 10 euro per jaar

5 (Combi)magnetron of oven met display/klok: 6 tot 10 euro per jaar.

Grote verbruikers binnenshuis

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. De grootverbruikers in huis zijn:

De elektrische boiler. Als het apparaat meer dan 20 liter inhoud heeft, ligt het jaargebruik rond de 1800 kWh. In geld uitgedrukt: meer dan 400 euro.

Het waterbed. Afhankelijk van het type (de hoeveelheid water en soort verwarmingselement): 320 tot 1200 kWh per jaar, 70 tot 260 euro.

De wasdroger: bijna 400 kWh per jaar, zo'n 90 euro.

De thuistap. Wie in dit apparaat permanent een vaatje bier koud houdt is per jaar meer dan 500 kWh kwijt (110 euro), dat is ongeveer net zoveel als het jaarverbruik van twee koelkasten.

De oude vriezerin de schuur. Een tien jaar oude vriezer van 200 liter slurpt gauw zo'n 360 kWh per jaar op, pakweg 80 euro. Een nieuwer type vriest veel zuiniger: maar 160 kWh, 35 euro.

Flatscreen-tv. Een groot plasmascherm trekt 90 euro aan stroom, een LCD-tv kan met 35 euro toe. Led is het zuinigst.

Verlichting kost per jaar 540 kWh per huishouden, 120 euro.

De wasmachine , 215 kWh, 50 euro.

De vaatwasser, 305 kWh, 65 euro.

De computer, 140 kWh, 30 euro per jaar.

De pomp van de vloerverwarming verbruikt een jaar lang 700 kWh. Maar in de zomermaanden, als er niet wordt gestookt, kan die pomp best uit: scheelt zo'n 200 kWh.

Het tropisch aquarium. Een leuke hobby mag wat kosten, maar weet wel dat het badwater van de maanvissen per jaar meer stroom verbruikt dan drie robuuste koelvriescombinaties tegelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden