Zo’n 15 procent van de totale hoeveelheid plastics wordt gerecycled - dat moet beter

Plastic afval op het strand  Beeld ANP
Plastic afval op het strandBeeld ANP

Het kabinet moet meer doen tegen plastic afval. Dat is nodig om Nederland in 2050 circulair te maken, zoals het regeerakkoord beoogt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer.

Frank Straver

In het landelijke afvalbeleid ontbreken maatregelen om de afvalberg bij de bron aan te pakken, aldus de Rekenkamer. Regels kunnen leiden tot minder plasticproductie en gebruik van ander materiaal dat veelvuldig herbruikbaar is. Dat zou gebruik van fossiele grondstoffen als olie kunnen beperken.

In plaats daarvan zet het kabinet vooral in op efficiënte verwerking van plastic afval. Van weggegooide plastic verpakkingen (40 procent van al het plastic afval) wordt ongeveer de helft gerecycled. Hiermee haalt Nederland de doelstelling. De andere helft wordt verbrand voor energieproductie. De plastics die geen verpakking zijn worden standaard verbrand. Hierdoor gaat van al het plastic uiteindelijk 60 procent de verbrandingsoven in. Ongeveer 15 procent van de totale hoeveelheid plastics wordt gerecycled.

Statiegeld

Dat moet veranderen, zegt de Rekenkamer. Ook niet-verpakkingen moeten recyclebaar worden. Voor de circulaire doelen, maar ook om te zorgen dat consumenten gemotiveerd blijven om plastic apart in te leveren. Als de bulk daarvan samen met ander huisvuil verbrand wordt, kan het draagvlak voor plastic scheiden wegvallen, waarschuwt de Rekenkamer.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu, D66) sloot dit jaar een ‘Plastic Pact’ met bedrijven, bedoeld om wegwerpplastic terug te dringen. Die afspraken zijn zo vrijblijvend dat het effect onzeker is. Het kabinet is sowieso ‘terughoudend’ met regelgeving, merkt de Rekenkamer op. Zo geeft Van Veldhoven de industrie tot 2021 de kans om de hoeveelheid zwerfafval zelf te verkleinen, voor zij overgaat tot statiegeld op flesjes.

Lees ook:

Plastic Pact van het bedrijfsleven leidt direct tot forse kritiek

Ruim zeventig grote bedrijven en organisaties hebben het Plastic Pact NL getekend: een vrijwillige afspraak om in 2025 eenmalige verpakkingen zoveel mogelijk terug te dringen.

‘Plastic scheiden levert het milieu weinig op, maar mensen moeten er wel mee doorgaan’
Plastic scheiden levert voor het milieu weinig op, constateerde het Centraal Planbureau. Recyclen gaat moeilijk en alternatieven ontbreken nog. Statiegeld zou wel helpen.

Waarom bestaan er nog recyclerampen als de chipszak?
Bedrijven buitelen over elkaar heen met mooie plannen om meer plastic te recyclen. Dat het mogelijk is, wil nog niet zeggen dat het ook gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden