null Beeld

Groene gidsThuiswerken

Zo maak je het thuiswerken zo milieuvriendelijk mogelijk

Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders zit inmiddels bijna een jaar thuis achter een bureau. Dat blijft voorlopig ook wel zo. Dus hoe kun je thuiswerken zo milieuvriendelijk mogelijk maken?

De forenzen hoeven niet meer in hun auto te stappen om naar hun werk te gaan, de wegen zijn leger. Fijn, die vermindering in CO2-­uitstoot, maar er kleven ook nadelen aan thuiswerken. Wie binnen blijft, verbruikt al snel veel gas en elektriciteit. Apparaten staan de hele dag aan, de waterkoker gaat elk uur weer borrelen en als het koud is, gaat de kachel lekker hoog om warm te blijven achter het bureau. Dat is niet alleen een tegenvaller voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Wie extra nadenkt bij de keuzes tijdens het thuiswerken, kan het klimaat een handje helpen. Dat begint bij het indelen van de thuiswerkplek; koop zo mogelijk spullen tweedehands of van een verantwoord materiaal. Vervolgens is aan te raden om de werkplek bij een raam te plaatsen. Zo komt er ­genoeg natuurlijk licht binnen, en kunnen lampen uit blijven. En als het zonnetje schijnt, heb je ook nog wat natuurlijke warmte.

Sluit de deur van de werkruimte en zorg dat er geen tocht binnenkomt

Als die zon je niet genoeg verwarmt, zijn er andere manieren om te voorkomen dat je de verwarming meteen omhoog moet draaien. Omdat je de hele dag voornamelijk in één ruimte zit, is het belangrijk om alleen die ruimte te verwarmen en warm te houden. Sluit dus de deur van de werkruimte en zorg dat er geen tocht binnen kan komen. Mochten er toch kiertjes zitten, stop die dan dicht.

Door het vele stilzitten tijdens een dag achter de computer, kun je het sneller koud krijgen. Een dikke trui, deken en sloffen zijn daarom een goede aanvulling van je garderobe. Is dat nog niet genoeg? Dan is een elektrisch infraroodpaneel misschien een optie. Deze witte panelen kun je op je bureau zetten, of bijvoorbeeld aan het plafond hangen. Richt hem op de plek waar je zit, en je voelt na een paar minuten warmte. Deze panelen zijn niet geschikt om hele ruimtes te verwarmen, want ze stralen alleen maar recht naar voren. Op je bureaustoel heb je het dus lekker warm, maar als je naar de keuken loopt voor een kopje koffie zal het even wennen zijn.

Die wandeling is wel een goed idee, want beweging is de beste remedie tegen kou. Af en toe een rondje door het huis of wat rek- en strekoefeningen zijn niet alleen gezond, maar ook een fijne opwarmer.

Als je dan toch koffie zet, let er dan op dat je niet meer zet dan nodig is. Mocht je toch een volle pot zetten, doe de koffie dan in een thermoskan, in plaats van de pot op het warmhoudplaatje te laten staan. Voor wie een cupjesautomaat heeft, zijn hervulbare cupjes een milieuvriendelijke optie. Deze spoel je even om en vul je weer met koffie. Zo produceer je minder afval. Meer een theeleut? Zet dan ook geen volle waterkoker aan voor één kopje thee. Doe er zoveel water in als nodig. Helemaal doorkoken tot het knopje klikt, hoeft ook niet.

Er zijn veel apparaten waarmee elke thuiswerker heel de dag wordt omgeven. De laptop is misschien wel de belangrijkste. Deze heeft niet voor niets een accu, dus het is goed om die te gebruiken. Dan kost de computer minder stroom dan als hij heel de dag aan de lader ligt. De batterijspaarstand die op veel laptops te vinden is, kan ervoor zorgen dat die accu ook nog wat langer mee gaat. En als de werkdag voorbij is, zorg dan dat de stekkers van alle apparaten die je niet gebruikt, uit het stopcontact zijn. Ook als ze niet aanstaan, verbruiken ze namelijk stroom.

Thuiswerken is mogelijk door de cloud

Behalve stroom heeft ook het internetgebruik milieu-impact. Thuiswerken is mogelijk, omdat we via de zogenoemde cloud kunnen communiceren en onze bestanden kunnen opslaan. Dit gaat allemaal via gigantisch veel computers in het groeiende aantal datacenters in Nederland. Deze blokken­dozen verbruiken veel stroom, zowel om de computers te laten draaien als om deze te koelen. Je kunt verschillende dingen doen om je dataverbruik te verminderen. Hoewel veel werkgevers het misschien liever mét doen, is bellen zónder video beter voor het milieu. Bij Microsoft Teams scheelt het 75 procent aan data als je zonder beeld belt en bij Zoom zelfs 90 procent. Ook is een klimaatneutrale zoekmachine een optie, bijvoorbeeld Ecosia. Hun servers draaien op volledig klimaatneutrale energie en ze besteden een deel van de advertentie-inkomsten uit de zoek­opdrachten om bomen te planten.

Om nog meer voor de bomen te doen, kan je het beste zo min mogelijk papier gebruiken. Op kantoor zullen veel mensen snel toch even een rapport of verslag uitprinten om aantekeningen te kunnen maken, maar dat kun je beter niet doen. Probeer niet te veel te printen, en ook niet te veel papier te gebruiken om aantekeningen te maken. Een goed alternatief is een uitwisbaar notitieboekje, bijvoorbeeld van Bambook. Schrijf iets op, maak er zo nodig een foto van en veeg het weer uit.

Het geld dat deze tips aan stroom- en gasbesparing opleveren, kan je dan weer investeren in een paar duurzame planten uit een plantenasiel. Wat groen op kantoor, ook als dat zich in de keuken of op zolder bevindt, is goed voor je.

De rubriek ‘Groene Gids’ beantwoordt praktische vragen over milieubewust(er) leven. Heeft u een praktische vraag over milieubewust(er) leven? Mail naar: groenegids@trouw.nl.

Lees ook:

Veel werknemers betalen zelf hun ergonomische stoel

De helft van de thuiswerkers betaalt de werkplek thuis zelf. Dat leidt tot beknibbelen en een minder gezonde werkplek. Wie de kosten hoort te betalen, is niet altijd helder.

Thuiswerken lijkt een blijvertje, maar het kantoor blijft wel lonken

Het thuiswerken bevalt menig werkgever en werknemer. Is er straks nog wel een rol voor het kantoor?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden