Boerenprotest

Zo kan het ook: een ‘Kring-Loop’ in plaats van brullende tractoren

Wandelaars op de Waalbrug tijdens de Vierdaagse - niet op de route Delfgauw-Den Haag, en niet voor de kringlooplandbouw.  Beeld ANP
Wandelaars op de Waalbrug tijdens de Vierdaagse - niet op de route Delfgauw-Den Haag, en niet voor de kringlooplandbouw.Beeld ANP
Jeroen den Blijker

Over tractors is het afgelopen jaar veel geschreven. Officieel zijn het landbouwwerktuigen, maar zet je er een boze boer op, dan wordt het een machtig wapen. Brullende monsters voor het boerenbelang. Hoe lief is het dan om te gaan wandelen voor de toekomst van diezelfde boeren? Zo kan het dus ook, lekker milieuvriendelijk en allesbehalve grimmig.

Dinsdag gaan leden van ruim vijftig organisaties wandelen van Delfgauw naar Den Haag. Daar gaan zij landbouwminister Carola Schouten een tienstappenplan overhandigen voor de toekomst van de landbouw. De wandeling is ‘Kring-Loop’ gedoopt, een knipoog en opsteker voor Schouten die de laatste maanden vooral boze boeren voor haar kiezen kreeg.

Een door alle rumoerige stikstofprotesten overstemde visie

Twee jaar geleden presenteerde diezelfde minister op een bijeenkomst in Delfgauw háár toekomstvisie voor een kringlooplandbouw, waarbij de aarde niet meer uitgeput wordt. Een visie die door alle rumoerige stikstofprotesten volledig is overstemd en nu weer wat aandacht krijgt. De vijftig wandelende organisaties streven dus ook een klimaatneutrale landbouw na met respect voor de natuur, waarbij burgers en boeren elkaar weer begrijpen, reële prijzen worden betaald voor voeding en boeren dus een eerlijk inkomen krijgen.

Onder de vijftig zijn diverse clubs te vinden die de biologische of biologisch-dynamische landbouw promoten, natuur- en landschapsorganisaties, Triodos en Urgenda maar ook het netwerk ter bevordering van biocyclische veganlandbouw. De kans is dus klein dat de wandelaars dinsdag een barbecue meezeulen om, net als de boze boeren eerder, hamburgers te bakken op de snelweg. Ook omdat de kans op neerslag dinsdag 95 procent is en je iets langer dan twee uur loopt van Delfgauw naar Den Haag.

Lees ook:

‘De boer wil richting, die geef ik nu’

Minister Carola Schouten maakt zich zorgen over uitputting van de aarde. De huidige voedselproductie is onhoudbaar, zegt ze. Het roer moet om in de landbouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden