Zing jezelf de douche uit en bespaar kilo's CO2

Beeld ANP

Twee minuten en achtenveertig seconden. Dat is de tijd die Floris van Haaster (18) nam om te douchen. Het is de lengte van het nummer ‘You’ve Got the Love’ van Florence and the Machine.

Met de #Douchechallenge wil Van Haaster samen met Hedde van Heerde en Madeleine Lever uit 6-vwo van het Coornhert Gymnasium in Gouda het waterverbruik tijdens wasbeurten verminderen. Radio-dj Giel Beelen lanceerde het concept al eerder: je speelt een leuk nummer af en staat net zolang onder de douche als het liedje duurt.

Met de laagdrempelige truc willen de initiatiefnemers van ‘Hart voor water’ Nederlanders aansporen tot bewuster watergebruik, zegt Floris van Haaster. “Er wordt heel veel gepraat over klimaat. Wat beter moet, wat wél en níet kan. Nog te weinig zien we mensen, die het heft in handen nemen om het klimaat te verbeteren, die zélf verantwoordelijkheid oppakken. De douche­challenge is een voorbeeld van zelf stappen maken om gewoontes aan te passen.”

In totaal veroorzaakt douchen een CO2-uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal vijf minuten doucht, berekende Milieucentraal eerder, kun je negentig kilo CO2 besparen. Doet heel Nederland het, dan wordt

1,5 miljard kilo CO2 per jaar bespaard. Dat komt overeen met het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse huishoudens. Korter douchen loont dus. Vaak wordt duurzaam gedrag gelijkgesteld aan iets opgeven. Bij ‘Hart voor water’ willen ze juist bewijzen: “Het is niet per se erg om een duurzame gewoonte aan te nemen. Het kan ook leuk zijn.”

Kies dus jouw douchemelodietje, maar blijf billijk: ‘Bohemian Rhapsody’ en consorten zijn uit den boze.

Lees ook:

Je kunt rijk worden onder een koude douche

Zelf besparen op energiegebruik maakt het leven makkelijker en levert geld op, rekent lezer Jan Marten de Vries voor. 

Verspilling van water neemt af na oproep van waterbedrijven

Heel Nederland lijkt gehoor te geven aan oproepen van drinkwaterbedrijven om het waterverbruik te minderen vanwege de aanhoudende droogte. Korter douchen, niet de tuin sproeien en geen auto wassen, was de boodschap. Die blijkt over te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden