Duurzame 100Eerdere winnaars

Zij wonnen al eens in de Duurzame 100

null Beeld
Frank Straver

2009 Pieter Winsemius

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Oud-milieuminister (VVD), won vanwege zijn groene koers, in het jaar van de economische crisis. Zei toen: “Juist in tijden van crisis moet je laten zien: het milieu doen we voor het eggie.”

2010 Herman Wijffels

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Topbestuurder (Rabo, Ser, Wereldbank) en CDA-prominent. Won vanwege zijn groene invloed. Zei toen: “Ik ben wel bang dat er rampen, met weer of met ziektes, nodig zijn om ons harde lessen te leren.”

2011-2013 Marjan Minnesma

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Directeur van Urgenda, sinds 2015 bekend van de Klimaatzaak tegen de overheid. Zei toen: “Als je iets van de grond wilt krijgen, ontkom je er niet aan om af en toe te drukken en soms te schoppen tegen het systeem.”

2014 - Bas Eickhout

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Europarlementariër (GroenLinks), voert in Brussel de duurzame voorhoede aan. Zei toen: “Je kunt niet alleen met de politiek dingen bereiken, maatschappelijke druk is net zo hard nodig.”

2015 - Maurits Groen

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Duurzaam ondernemer (WakaWaka), won met zijn baanbrekende schone led-lamp. Zei toen: “Het valt mij op dat veel jonge mensen bereid zijn te luisteren en openstaan voor ideeën.”

2016 – Willem Ferwerda

null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

Directeur van Commonland, een toonaangevende organisatie voor natuurherstel. Zei toen: “Ze zeggen weleens: jij bent die man die bomen aanplant. Maar het gaat om veel meer.”

2017 – Volkert Engelsman

null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

Directeur van bio-groothandel Eosta, won met zijn pleidooi voor eerlijke prijzen waarin milieu-impact meetelt. Zei toen: “Het huidige economisch systeem is failliet”

2018 – Louise Vet

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Hoogleraar ecologie in Wageningen, won als aanvoeder van het nationale Deltaplan Biodiversiteit. Zei toen: “Met de keuze voor kringlooplandbouw ligt er nu iets waar we echt verder mee kunnen.”

2019 – Dirk Groot

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Alias de Zwerfinator, won omdat hij zwerfafval registreert en statiegeld bepleit. Zei toen: “Ik ben alleen de grotere stukken gaan oprapen, want dan kom je nog ergens.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden