NieuwsNationale Parken

Zes miljoen voor grotere en aantrekkelijke nationale parken

 Varen in een Canadese kano in het Nationaal Park de Biesbosch. Minister Schouten trekt extra geld uit voor Nationale Parken in Nederland. Beeld ANP
Varen in een Canadese kano in het Nationaal Park de Biesbosch. Minister Schouten trekt extra geld uit voor Nationale Parken in Nederland.Beeld ANP

De 21 nationale parken in Nederland moeten groter en mooier worden. Minister Schouten trekt daarvoor 6 miljoen euro uit.

De nationale parken in Nederland blijven voor rekening van de provincies. Ze komen niet terug onder de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur, ChristenUnie) aan de Tweede Kamer. Wel krijgen de parken tijdelijk extra geld. Schouten komt met 6 miljoen euro over de brug. Het is vanaf volgend jaar tot 2022 beschikbaar.

Tot 2011 vielen de nationale parken onder het Rijk, maar staatssecretaris Henk Bleeker (CDA) besloot destijds het natuurbeleid te decentraliseren en de provincies verantwoordelijk te maken. De provincies laten op hun beurt het beheer van de nationale parken over aan gemeenten of terreinbeheerders. Dat zorgt voor kwaliteitsverlies, constateerden de Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) in 2014. Ze riepen toen op de parken op de schop te nemen, zowel praktisch als bestuurlijk: ze moesten aantrekkelijker en groter worden en het Rijk moest weer de baas worden.

Marketingcampagne

Minister Schouten wil nu meebetalen aan het aanprijzen van de 21 Nederlandse parken. Daarom is 1,4 miljoen euro van de 6 miljoen euro bestemd voor de ondersteuning van een internationale marketingcampagne. De minister wil daarnaast nog met enkele miljoenen bijdragen aan het opknappen van de nationale parken, mits de regio’s waarin de parken liggen daar ook aan meebetalen.

Maar de structurele verantwoordelijkheid voor de parken wil de minister niet terug: “Basisfinanciering van de afzonderlijke nationale parken acht ik geen onderdeel van de Rijksrol”, stelt Schouten.

In navolging van de oproep van Jacobi en Van Veldhoven uit 2014 blijft het de bedoeling dat de nationale parken veel groter worden. Wellicht worden het er dan ook minder. Nationale parken dienen in de toekomst een ‘landschaps-ecologisch systeem’ te omvatten van 10.000 tot wel 100.000 hectares. Zo groot zijn de meeste van de huidige nationale parken lang niet. Het grootste is Nationaal Park Oosterschelde, met een oppervlakte van 37.000 hectare. het kleinste is Nationaal Park De Groote Peel, dat zo’n 1300 hectare beslaat.

 Nationale parken in Nederland Beeld Louman & Friso
Nationale parken in NederlandBeeld Louman & Friso

Mooiste natuurgebied

De schaalvergroting van de parken biedt volgens Schouten een kans om verschillende functies binnen een gebied te verenigen, zoals natuur, recreatie en economie. Daar zou een hele regio van kunnen profiteren.

In een poging de bekendheid en aantrekkingskracht van nationale parken en andere natuurgebieden te vergroten, organiseerde Schoutens voorganger staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) najaar 2016 de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. Er waren drie winnaars: Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen. Zij kregen 300.000 euro voor het nog mooier maken van de gebieden.

Lees ook:

De wildernis van Lauwersmeer is één groot vogelfeest

Vijftig jaar geleden werd het Lauwersmeer geboren. Een ruig landschap dat we nog niet kenden, een hotspot voor vogels. Maar op deze verjaardag van het nationaal park gaat niet overal de vlag uit.

Op safari in de Drents-Friese Sahara

Soms waan je je in eigen land ineens in het buitenland. On-Nederlands mooi, heet dat dan onterecht. Kijk maar naar de noordelijke microwoestijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden