Habitat

Zendertjes en snelwegen voor de stadsegel

De egel. Beeld getty
De egel.Beeld getty

In kinderboeken zijn egels heerlijke karakters, met hun sjokkerige gangetje, zwarte kraaloogjes en pittige stekelhuid. Maar hoe gedragen egels zich eigenlijk in het wild, buiten de kaften van boeken? Welke route nemen ze als ze door de nachtelijke straten van steden dwalen? Waar houden ze zich schuil?

De Egelwerkgroep Nederland gaat het op een bijzondere manier uitzoeken: door zendertjes op de ruggen van in totaal twaalf egels te plaatsen, die in Steenwijk en Zoetermeer leven. Die methode werd niet eerder gebruikt in Nederland. Egels worden namelijk steeds vaker in de stad gezien, blijkt uit onderzoek.

Met de zenders, die als rugzakjes op de dieren bevestigd worden, kan egelexpert Merel Klaarmond achterhalen waar de egels slapen en hoe hun nestlocaties eruitzien. “Ook kan ik zien wat voor invloed licht en regen hebben op het rondzwervende beestje, en of er verschil is tussen man en vrouw.”

Natuurlijk leuk, meer zeldzame dieren in de stad, maar deze week werd bekend dat een flink aantal egels in Nederland en België aan een nog niet opgehelderde ziekte lijdt, die wonden aan poten en de bek veroorzaakt. Een werkgroep doet onderzoek naar de oorzaak van deze ziekte, die veel egels fataal wordt.

Het zenderonderzoek staat hier helemaal los van, zegt Klaarmond, die de egels in Steenwijk gaat volgen. Een bijdrage kan het wel leveren: “Hoe beter je zo’n dier leert kennen, hoe meer mogelijkheden er zijn om de oorsprong van de ziekte te vinden. Maar ons onderzoek is meer gericht op hoe we de stad geschikter kunnen maken voor de egel.”

Daar kun je zelf alvast mee beginnen, zegt ze, door een ‘egelsnelweg’ in je tuin aan te leggen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: gewoon een doorgang in je schutting maken, waar het beest doorheen past. En houd het lekker groen, zegt Klaarmond. “Voor de egel doe je het dan al hartstikke goed.”

Lees ook:

Geheimzinnige, besmettelijke ziekte rukt op onder egels

Een onbekende besmettelijke ziekte waart rond onder egels in Nederland. Dieren die ermee besmet raken, lopen wonden en abcessen op aan hun kop en hun poten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden