Klimaatverandering

Zeker 3 miljard dieren dood of gevlucht door bosbranden Australië

Een kangoeroe die door vrijwilligers is gered van de bosbranden in Australië. Beeld AFP
Een kangoeroe die door vrijwilligers is gered van de bosbranden in Australië.Beeld AFP
ANP/Redactie

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) schat, op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat bij de enorme bosbranden in Australië eind vorig en begin dit jaar zo’n 3 miljard zoogdieren, vogels, reptielen en kikkers zijn omgekomen of gevlucht. Dit aantal zou nog veel hoger liggen als vissen, schildpadden en vleermuizen in de telling waren meegenomen. Om over insecten maar te zwijgen.

Het WNF noemt dit een van de ergste natuurrampen ooit. In een paar maanden tijd werd een gebied bijna drie keer de omvang van Nederland door brand verwoest, hierbij zaten oerbossen en regenwoud.

Het WNF gaf een aantal universiteiten begin dit jaar de opdracht om te berekenen wat het verlies aan wild was. Het onderzoek richtte zich op 12,6 miljoen hectare in vooral West-Australië met circa 15.000 bosbranden.

Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Sydney zochten in bestaande data naar gegevens over aantallen zoogdieren, reptielen en vogels per hectare afhankelijk van het soort begroeiing en andere factoren. Zo wordt geschat dat er gemiddeld 1500 skanken, een soort reptiel, leven per hectare. Ook maakten de onderzoekers gebruik van vele duizenden vogeltellingen om tot de optelsom te komen.

‘De cijfers zijn moeilijk te bevatten’

In het uiteindelijke plaatje dat dinsdag werd gepresenteerd, wordt ervan uitgegaan dat 2,46 miljard reptielen dood zijn gegaan of gevlucht voor de branden, 180 miljoen vogels, 143 miljoen zoogdieren en 51 miljoen kikkers. “De cijfers zijn moeilijk te bevatten”, zei een van de onderzoekers tijdens de persconferentie in Sydney. De vooruitzichten voor dieren die het vuur hebben overleefd en naar andere gebieden zijn gevlucht zijn niet goed. Veel van hun leefgebied is nu verwoest.

Ook zijn er zorgen over ernstig in hun voortbestaan bedreigde soorten. Zo is het woongebied van de glanzend zwarte kaketoe deels door branden vernietigd – en daarmee ook de vogels.

Het WNF en de Universiteit van Sydney wijzen erop dat in dezelfde periode ook extreme bosbranden in andere delen van de wereld plaats hadden, zoals Brazilië, Congo en Indonesië. Ook hierdoor wordt de al onder zware druk staande biodiversiteit nog verder aangetast.

Het WNF ziet dit nieuwe onderzoek als startpunt om de methode ook bij volgende rampen te gebruiken en verder aan te scherpen.

Lees ook:

Duizenden koala’s omgekomen bij bosbranden in Australië.

In de Australische deelstaat New South Wales (NSW) zijn meer dan 8000 koala’s gestorven door de aanhoudende bosbranden.

Last van klimaatangst? Praten helpt zeggen deze onderzoekers

Een behandelplan voor mensen die last hebben van klimaatstress of landschapspijn is niet nodig. De net opgerichte Klimaat Psychologie Alliantie Nederland wil vooral erkenning van deze gevoelens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden