Getijdencentrale

Zeeland zoekt schone energie onder water, ondanks twee faillissementen

Een strand bij de Oosterscheldekering. Deze waterkering maakt onderdeel uit van de Deltawerken. Het is daarnaast een 9 kilometer lange wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.Beeld Werry Crone

De aanhouder wint, is de overtuiging van Tocardo. Sinds zondag is dit Nederlandse groene energiebedrijf weer actief met zijn Zeeuwse getijdencentrale. Best bijzonder, na twee faillissementen achter de kiezen te hebben. De centrale bestaat uit vijf turbines (1,25 megawatt) in de Oosterscheldekering. Die schoepen kunnen, aangedreven door de kracht van het getij, stroom produceren voor duizend huizen. Die techniek is nog zo innovatief dat het doek al tweemaal viel voor Tocardo, sinds de opening van getijdencentrale in 2015. Het afgelopen jaar lag de centrale stil. 

Dankzij de redding door twee Britse geldschieters, zelf ook pioniers op het terrein van energieproductie uit water, krijgt het project nog een kans. Tocardo-directeur Andries van Unen, is ‘supertrots’, zei hij in de Zeeuwse krant PZC. Hij gelooft dat voor stroomproductie uit getijdenslag een mooie toekomst gloort, mits de politiek erop inzet. Vrees voor schade aan natuur of dieren hoeft geen hindernis te vormen. Die merken weinig van de waterturbine, althans die in de Oosterscheldekering, concludeerden TU Delft, Deltares, Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research. 

In Zeeland bestaan plannen om ook de Grevelingendam en de Brouwersdam uit te rusten met roterende wieken voor energieproductie. Volgens Tocardo is het mogelijk om ooit heel Zeeland van stroom uit watercentrales te voorzien. Alle kustgemeenten en eilanden kunnen, als de techniek solide blijkt en de kosten dalen, schone energie onder de waterspiegel zoeken. Het grote voordeel is, volgens Van Unen: je ziet er niets van. De bekende ‘not in my backyard’-klacht, waarbij burgers zonnepanelen of windmolens om de hoek weigeren, gaat aan de getijdencentrale voorbij.

Lees ook:

Landschapsarchitect Adriaan Geuze over Zeeland: ‘De Zeeuwen kregen het paradijs, maar zijn ze het waard?’

Gelauwerd landschapsarchitect Adriaan Geuze houdt van Zeeland en maakt zich druk over hoe gemakkelijk we in Nederland ons landschap verkwanselen.

Kwelders en schorren blijken de uitkomst bij een dijkdoorbraak

Na tweeënhalf jaar speuren in de archieven kwam waterbouwkundig ingenieur Paul Visser tot een conclusie: dijken met natuur aan de voet waren op 1 februari 1953 beter bestand tegen de stormvloed dan dijken zonder die bescherming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden