Biodiversiteit

Zeeland droomt van de berm als idyllische biotoop

Pinksterbloemen in de berm Beeld Koos Dijksterhuis
Pinksterbloemen in de bermBeeld Koos Dijksterhuis
Frank Straver

De redding van de natuur begint in Zeeland in de berm. De provincie gaat bloem- en diersoorten ontzien, door minder rücksichtslos te maaien. In een plan beloven Gedeputeerde Staten dat de maaimachines pas uitrukken na augustus. Op die manier kunnen bloemen en insecten eerst volop feesten, voordat hun habitat wordt platgewalst. Verder belooft de provincie dat het maaisel niet blijft liggen. Door het af te voeren kan de natuur in de bermstrook beter herstellen.

Bovendien moet maaien maatwerk worden, wil Zeeland. In plaats van één moment waarop alle begroeiing een kappersbeurt krijgt, moet per locatie bekeken worden of en hoe dit verstandig is. Het ‘nieuwe maaien’, zoals Zeeland beoogt, heeft een prijskaartje. Het is simpeler en goedkoper om in een klap alles kaal te snoeien. Omdat ecologisch bermbeheer de voorkeur heeft, zet Zeeland om te beginnen een potje van 120.000 euro klaar. Om structureel werk te maken van natuurvriendelijke bermen, langs autowegen en fietspaden, is meer geld nodig.

Kansen zijn er volop, blijkt uit een vuistdikke ‘Atlas Bermbeheer’. Wie daar doorheen bladert kan zien dat het de provincie menens is. Het document staat vol met kaartjes, uiterst gedetailleerd, waarop per Zeeuwse berm een plan is opgesteld. Locaties die ‘floristisch waardevol’ zijn staan met een ster gemarkeerd. Zeeland benoemt de huidige toestand van bermen, maar ook het ‘wensbeeld’. In die droom staat beschreven op welke manier een berm een idyllische biotoop kan worden voor planten en insecten. De ene keer staan bomen genoemd als sleutel tot natuurherstel, de andere keer bloemen, kruiden of hagen.

Lees ook:

Hoe de berm langs de weg een hotspot van biodiversiteit kan zijn

Wegbermen worden op veel plekken te vaak, te vroeg of verkeerd gemaaid. Terwijl het met juist beheer een hotspot van biodiversiteit kan zijn. Het nieuwe Kleurkeur helpt wegbeheerders en aannemers een handje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden