Natuurbescherming

Zandhagedis en rugstreeppad kunnen Formule 1 niet dwarszitten

De bouw  van de tribune op het Formule 1-circuit in Zandvoort.  Beeld ANP
De bouw van de tribune op het Formule 1-circuit in Zandvoort.Beeld ANP

Noord-Holland mocht het belang van de natuur ondergeschikt maken aan dat van de Formule 1 in Zandvoort. De vraag is nog hoeveel toeschouwers daar over drie weken bij mogen zijn.

Onno Havermans

De verstoring van rugstreeppad en zandhagedis en de aantasting van hun rust- en verblijfplaatsen in de duinen bij Zandvoort zijn beperkt en grotendeels tijdelijk, oordeelt de rechtbank in Haarlem. Het provinciebestuur van Noord-Holland mag het belang van deze beschermde dieren daarom minder zwaar laten wegen dan het doorgaan van de Formule 1 op het Circuit Zandvoort.

De provincie verleende het circuit twee jaar geleden ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb), om ruimte te maken voor toeschouwers toen duidelijk was dat de Grand Prix in de autosport na jaren afwezigheid terug zou keren naar Nederland. Ze deed dat met dwingende redenen van groot openbaar belang: topsport en de impuls voor de regionale economie en het toerisme, stelt de rechtbank in zijn vonnis van donderdagmiddag.

Tegen de ontheffing was eerder al bij de provincie bezwaar gemaakt door milieu-organisaties als Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. Ze stapten vorig jaar naar de rechter, die hun bezwaar ongegrond verklaarde. In hoger beroep komt de meervoudige kamer van de rechtbank Noord-Holland nu tot hetzelfde oordeel.

Nader onderzoek naar de cijfers over de uitstoot van raceauto’s

De rechtbank benadrukt dat ze alleen heeft gekeken of de ontheffing op de juiste manier is verleend. Vorige maand werd al duidelijk dat de rechtbank nader onderzoek nodig vindt om te kunnen oordelen over het bezwaar van Milieudefensie en Mobilisation for the Environment, dat de vergunning is verleend op grond van onjuiste cijfers over de uitstoot van raceauto’s. De races in het eerste weekeinde van september, met als belangrijkste de Formule 1, komen daardoor niet in gevaar.

De milieuorganisaties hoopten dat de rechtbank daar alsnog een streep door zou zetten omdat die door de ontheffing van de Wnb grote schade zou toebrengen aan amfibiën die wettelijke bescherming genieten: de rugstreeppad en de zandhagedis. Delen van het duingebied naast het circuit zijn platgeschoven en geasfalteerd om ruimte te maken voor tribunes voor honderdduizend extra toeschouwers. Het gebied is daarmee de komende zes jaar ongeschikt als leef- en voorplantingsgebied voor de dieren, stelt de Stichting Duinbehoud.

Volgens de provincie heeft het circuit voldoende gedaan om de pad en de hagedis zo goed mogelijk te beschermen. Er zijn dieren gevangen en verplaatst en er zijn schermen geplaatst om te voorkomen dat ze vanuit de duinen het terrein van het circuit kunnen bereiken.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Bovendien zou de verharding rondom de tribunes er juist voor moeten zorgen dat toeschouwers op de paden blijven en de duinen niet vertrappen. De rechtbank gaat daarin mee. Op het circuit zijn al races en grote bezoekersaantallen toegestaan. Om de Dutch Grand Prix mogelijk te maken heeft de provincie geen andere bevredigende oplossing voor het realiseren van toegangswegen en -paden.

‘Groot openbaar belang’

Het mogelijk maken van een topsportevenement met statuur, met grote nationale en internationale belangstelling, is voor de rechtbank ‘een dwingende reden van groot openbaar belang’, die de ontheffing rechtvaardigt.

Of de extra tribunes ook volledig bezet zullen worden is overigens nog onzeker. Duinbehoud en Rust aan de Kust hebben bij de burgemeester van Zandvoort bezwaar gemaakt dat in de evenementenvergunning geen rekening is gehouden met de coronamaatregelen. De vraag is wat premier Rutter er vrijdagavond over gaat zeggen.

Stichting Duinbehoud beraadt zich op nieuwe juridische stappen. “De rechtbank vindt het acceptabel dat meer dan 10 hectare leefgebied van beschermende diersoorten verloren gaat. Een uitspraak die op gespannen voet staat met de wetgeving voor natuurbescherming”, reageert directeur Marc Janssen van Duinbehoud. “De rechtbank gaat in zijn uitspraak voorbij aan het feit dat het betreffende duingebied inmiddels is geasfalteerd en dat het herstel van het natuurgebied vele jaren kan duren.”

Lees ook:

Circuit Zandvoort bij rechtbank onder vuur om ‘flauwekulcijfers’ over milieuvervuiling

Milieuorganisaties proberen via de rechter het Circuit Zandvoort stil te leggen. Die doet uitspraak op 12 augustus, drie weken voor de Formule 1-race.

Natuurclubs gebruiken coronamaatregelen om vergunning Formule 1 aan te vechten

Twee natuurorganisaties in Zandvoort missen in de evenementenvergunning voor de Formule 1 races begin september voorschriften om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen.

Kan de Grand Prix in Zandvoort wel duurzaam zijn?

De Grand Prix in Zandvoort wordt gepresenteerd als de ‘groenste Formule 1 ooit’. Maar hoe duurzaam de GP over een kleine vier maanden werkelijk zal zijn, is de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden