Wolven

Wolf doodgereden, dat gaan we vaker zien

null Beeld Foto BIJ12
Beeld Foto BIJ12

Op de snelweg A67 ter hoogte van Ekenrooi, onder Eindhoven, is maandagochtend een wolf doodgereden. Het gaat om een mannetje. Veterinair en dna-onderzoek moet duidelijk maken of het gaat om de wolf die zich in natuurgebied De Groote Heide heeft gevestigd of om een zwerver uit België, Duitsland of de Veluwe.

Onno Havermans

Drieënhalve week geleden is op de provinciale weg N310 bij Elspeet ook al een mannetjeswolf doodgereden, vermoedelijk afkomstig uit de roedel op de Noord-Veluwe. Het verkeer is doodsoorzaak nummer één onder wolven in Europa, legt Maurice la Haye van de Zoogdiervereniging uit. “Met het toenemend aantal wolven in Nederland gaan we dit dus vaker zien.”

La Haye trekt een vergelijking met de otter, die al wat langer terug is in Nederland. “Afgelopen jaar zijn er 166 otters doodgereden. Dat aantal stijgt elk jaar, maar het blijft ongeveer een kwart van de populatie. Hoe groter de populatie, hoe meer er omkomen door een aanrijding. Ook al hebben we goede verbindingen, ecoducten en afrasteringen langs snelwegen, je krijgt het nooit helemaal veilig.”

Het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van de Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra) onderzoeken de dode wolven, zoals is afgesproken in het Interprovinciaal Wolvenplan. Ze kijken naar leeftijd, maaginhoud, gebit en conditie van het dier en proberen te bepalen om welke wolf het gaat. Alle geïdentificeerde wolven binnen de Centraal-Europese populatie krijgen een eigen GW-nummer. Het onderzoek zal naar verwachting medio februari worden afgerond.

Lees ook:

Wordt het echt wat tussen wolvin GW2090f en wolf GW2397m?

Groot nieuws in Drenthe: GW2090f heeft zich daar gevestigd, in de regio Zuidwest-Drenthe.

Werken raven en wolven samen op de Veluwe? Deze wetenschappers zoeken het uit

Om erachter te komen of raven en wolven samenwerken, werden zes jonge raafjes dit voorjaar gezenderd op de Veluwe. Nu zijn de eerste data binnen.

Ruim 400 wolven in Nederland? Dat zou zomaar kunnen

De wolf kan een breekijzer zijn. Hij laat zien waar ons systeem onnatuurlijk is, zegt Hugh Jansman, schrijver van een vers wolvenrapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden