Ontbossing

WNF slaat alarm: in vijftien jaar tijd tien keer Nederland ontbost

Gekapte bomen op Borneo in Indonesië. Beeld ANP
Gekapte bomen op Borneo in Indonesië.Beeld ANP

Een gebied ter grootte van tien keer Nederland is tussen 2004 en 2017 ontbost. De Europese vraag naar meer ruimte voor landbouw is hierin de grote boosdoener.

Sabien Froger

In totaal is 43 miljoen hectare natuur vernietigd in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Dit blijkt uit het overzichtsrapport Deforestation fronts: drivers and responses in a changing world van het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat woensdag is verschenen. Het leefgebied van populaties wilde dieren in onder andere de Amazone, op Madagaskar en in Maleisië wordt hierdoor ernstig bedreigd.

Merijn van Leeuwen van de Nederlandse afdeling van het WNF benadrukt dat Europa serieus moet kijken naar zijn rol in de ontbossing. “Dit is geen ver-van-ons-bedshow. Een van de grootste oorzaken van ontbossing in tropische gebieden is de grote vraag uit Europa naar palmolie, soja voor vervoer en cacao.” Van Leeuwen pleit voor een andere relatie tussen mens en natuur, waarbij economische groei op korte termijn niet meer centraal moet staan, maar juist het beschermen van die natuur.

Hiervoor moeten overheden volgens het WNF met strenge wetgeving komen om bossen te beschermen en zich meer inzetten voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Bedrijven moeten beter hun best doen om de gehele voedselketen te verduurzamen.

Het WNF spreekt ook consumenten aan: eet vaker plantaardig en stop met het kopen van producten waarvoor ontbost is. Zo wil het WNF voorkomen dat we nóg een Nederland aan bos verliezen.

Lees ook:

Investeerders keren Brazilië de rug toe uit onvrede over ontbossing Amazonegebied

Buitenlandse investeerders dreigen zich uit Brazilië terug te trekken omdat ze kritiek hebben op de ontbossing in het Amazonegebied. Ze eisen dat de regering in actie komt.

Economische groei maakt weinigen gelukkig en veel kapot

Overbevolking aanwijzen als oorzaak is niet de oplossing voor het verlies aan biodiversiteit, betogen de Wageningse hoogleraren Esther Turnhout en Bram Büscher. De schuld ligt bij de huidige groei-economie, waarin het Westen het grootste aandeel heeft. We moeten het dus zelf oplossen, niet wijzen naar anderen.

Het Hollandse shampoozeepje van HappySoaps op duurzaamheid getest

Een blokje shampoozeep vervangt drie tot vier plastic flessen shampoo, en dan zit er ook nog eens geen palmolie in. Maakt dat HappySoaps duurzaam?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden