Windturbine is een goudmijn voor Drentse boer

null Beeld anp
Beeld anp

Een boer die in de Drentse Veenkoloniën op eigen grond een mega-windturbine bouwt, houdt daar minstens 80.000 euro per jaar aan over.

Dat blijkt uit cijfers van het Enschedese bedrijf Raedthuys, projectontwikkelaar voor windenergie. Raedthuys werkt nauw samen met 120 grondeigenaren uit de Veenkoloniën die een enorm windpark willen bouwen in de gemeente Borger-Odoorn. Bewoners lopen te hoop tegen de plannen.

Na afschrijving nog jaren elektriciteit
Een windturbine van drie megawatt kost 4,6 miljoen euro. De eigenaar moet zelf 9 ton aan risicodragend vermogen investeren. Daarnaast geeft de rijksoverheid over een periode van tien jaar in totaal 1,5 miljoen euro subsidie. De rest komt van een bank. Een turbine wordt in vijftien jaar afgeschreven. Na die periode is er voor ruim 8 miljoen euro aan elektriciteit opgewekt en 1,2 miljoen netto winst gemaakt.

Maar een windturbine kan na de afschrijving vaak nog jaren probleemloos elektriciteit leveren. Dan kan er nog zeker twee ton per jaar aan worden verdiend. Als het genoeg waait in Drenthe, houden boeren dus goed geld over aan de windmolen op hun land.

Tegenstanders
"Maar", zegt Arthur Vermeulen, directeur windenergie van Raedthuys, "Er wordt over de opbrengst ook veel onzin verkondigd." Tegenstanders van de plannen voor een grootschalig windmolenpark in Drenthe bijvoorbeeld zeggen dat de boeren 'binnenlopen', terwijl omwonenden moeten aankijken tegen tientallen enorme windmolens.

Vermeulen: "Wij bieden omwonenden aan om obligaties te kopen tegen een aantrekkelijke rente. Verder geven wij korting op de prijs voor de elektriciteit die in de regio wordt opgewekt. Daarnaast zullen de deelnemers aan het project een windfonds oprichten waaruit gemeenschappelijke voorzieningen voor de regio worden gefinancierd." De korting op de energienota is overigens maar enkele tientjes per gezin.

Emoties
Harbert ten Have, woordvoerder van de 120 boeren uit de Veenkoloniën, vindt het jammer dat de discussie 'vastloopt op emoties'. "Mensen willen die dingen niet in hun achtertuin. Dit is echter een democratische beslissing."

Ten Have doet opmerkingen dat boeren met windmolens zichzelf verrijken af als 'goedkope argumenten'. "Wij willen onze bedrijven versterken. Er zitten ook voor ons risico's aan. Het is geen feestje voor ons."

> Lees meer hierover vandaag in Trouw: Leven van de wind (de Verdieping)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden