Windmolen breekt wereldrecord crowdfunding

Beeld reuters

Een windmolen in Nederland heeft een nieuw wereldrecord gevestigd voor crowdfunding, het ophalen van startkapitaal met steun van het grote publiek. Bijna tweeduizend Nederlandse gezinnen brachten in minder dan 13 uur in totaal 1,3 miljoen euro bijeen voor de aankoop van de windmolen.

De verkoop van de windmolen is een initiatief van Windcentrale, een bedrijf dat eerder al coöperatieve aankopen in windenergie begeleidde. Voor de turbine van 2 megawatt in het Nederlandse Culemborg werden 6.648 aandelen uitgeschreven. Gezinnen konden die aandelen kopen aan 200 euro per stuk, goed voor een productie 500 kWh per jaar.

Record
In amper 13 uur waren alle aandelen de deur uit, een nieuw wereldrecord crowdfunding. "In 2012 kostte het ons nog vier en een halve maand om 5200 gezinnen te overtuigen van een investering in twee windmolens", zegt Harm Reitsma van Windcentrale. "Dit keer kostte het amper een paar uren. We hadden een vermoeden dat het populair zou zijn, maar we hadden deze enthousiaste reactie niet verwacht. Het toont aan dat mensen echte hernieuwbare energie willen."

Volgens het bedrijf hebben al bijna zevenduizend Nederlandse gezinnen op die manier geïnvesteerd in windturbines, en zijn nog duizenden gezinnen geïnteresseerd om dat in de toekomst te doen.

Denk groots
"Met een, twee of drie windmolens zullen we geen grote impact hebben", zegt Reitsma. "Maar we mikken hoog. De sleutel is het enthousiasme van de mensen. We denken dat ze zo enthousiast zijn omdat ze iets goed willen doen, het leefmilieu willen helpen, en tegelijk geld kunnen uitsparen. Voor veel mensen is het een dubbele winst."

De gezinnen betalen jaarlijks 23 euro voor het onderhoud van de turbine. Via een app op de smartphone kunnen ze in real time de windsnelheid en de elektriciteitsproductie volgen. De gezinnen zijn met de aankoop zeker van stroomproductie voor minstens twaalf jaar, en besparen zo aanzienlijk op hun elektriciteitsrekening. Als de energieprijzen in die twaalf jaar zoals verwacht nog stijgen, vergroten ze hun winst nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden