Windbos nieuwe inkomstenbron Staatsbosbeheer

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Staatsbosbeheer gaat de aanleg van nieuwe bossen combineren met de ontwikkeling van windmolenparken. Met de opbrengst van de windenergie kan het onderhoud en beheer van het complete bos worden betaald.

Hans Marijnissen

Er bestaan al plannen voor de aanleg van zogenoemde 'windbossen' in en rondom het Robbenoordbos en Dijkgatbos (600 ha) bij Wieringen, aan de IJsselmeerkust, maar ook de provincie Flevoland heeft interesse.

Het combineren van windenergie met bosaanleg heeft grote voordelen. Nederland heeft weinig geschikte locaties voor molens, omdat niet overal genoeg wind is en omdat het publieke protest tegen de masten groot blijft. Als de plaatsing van windmolens wordt gecombineerd met de aanleg van nieuwe natuur, is er meer draagvlak.

Een bos kan in twintig jaar ongeveer vijftien meter hoog worden en volledig gefinancierd worden uit de opbrengst van de turbines. Staatsbosbeheer noemt dit 'producerend landschap'. Als het bos is ontwikkeld, kan het als wandelgebied worden opengesteld. De bezoekers hebben tegen die tijd geen last meer van de molens, omdat de kruinen het zicht op de wieken ontnemen.

In Frankrijk wordt windenergie in bossen al op grote schaal toegepast, maar in regio's waar de natuur minder vaak een beschermde status heeft. Nederlandse deskundigen zijn echter van mening dat zelfs in internationaal beschermde Natura 2000-gebieden windenergie mogelijk moet zijn.

Staatsbosbeheer is dringend op zoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden omdat zij in 2012 20 miljoen euro moet bezuinigen. Dat bedrag loopt op tot meer dan 40 miljoen euro in 2015, de helft van het budget. Andere terreinbeheerders kennen hetzelfde probleem. Gemiddeld wordt het Nederlandse bos voor 50 procent gesubsidieerd. Slechts veertig procent van de kosten wordt gefinancierd uit onder andere verkoop van hout en verpachting van jachtgronden. Het jaarlijkse tekort van 10 procent zal de komende jaren door de bezuinigingen sterk toenemen.

Het Bosschap waarin de beheerders van de bossen zijn verenigd, is daarom op zoek naar mogelijkheden om weer geld aan het bos te verdienen. Windenergie is één mogelijkheid, maar ook wordt gekeken naar de afzet van biomassa, heffingen voor fijnstof- en waterfiltering en parkeergelden bij entrees van populaire recreatiegebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden