Groene gids Isolatie

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt: de subsidiepot voor isolatie staat vanaf deze week open

Er is weer een regeling om met financiële hulp van de overheid vloer, ramen, muren en dak te isoleren.

De subsidiepot voor isolatie staat vanaf deze week open. Voor huiseigenaren is er tot en met 2020 84 miljoen euro beschikbaar om de warmte binnen de muren te houden of, steeds vaker, in de zomer de hitte buiten te sluiten. Het is: wie het eerst komt, het eerst maalt. Vanaf 2021 zal er weer een soortgelijke regeling zijn, heeft het kabinet beloofd.

Isoleren is stap één op weg naar aardgasvrij wonen. Het heeft weinig zin om een warmtepomp te installeren als de woning nog niet is aangepakt. Een warmtepomp werkt met lage temperaturen. Vliegt de warmte gemakkelijk weg, dan moet de pomp te hard werken en verbruikt veel meer stroom.

Ook als afstappen van gas nog ver weg is, levert inpakken als het goed is een lagere energierekening, meer comfort en een beter energielabel voor de woning op.

Een huiseigenaar, die ook zelf in dat huis moet wonen, kan ongeveer 20 procent van de investering in isolatiemaatregelen terugkrijgen volgens de zogeheten Subsidie energiebesparing eigen huis. De 84 miljoen euro die in kas is, zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 100.000 huizen. Veronderstelling is dan dat woningbezitters gemiddeld ruim 800 euro uitgekeerd krijgen bij een investering van rond de 4000 euro.

Minstens twee maatregelen

Meer of minder uitgeven en de subsidie aanvragen kan ook, maar er zijn wel wat voorwaarden. Zo moeten huiseigenaren minstens twee maatregelen nemen. Alleen de vloer isoleren is niet genoeg om gebruik te maken van de regeling. Dan ook de spouwmuur volstoppen, de zolder isoleren of hoogrendementsglas aanbrengen. Iedere maatregel moet aan een minimale isolatiewaarde voldoen, het gebruikte materiaal moet voldoende effect hebben. En je mag niet zelf gaan knutselen, een bedrijf moet de klus doen.

Beeld ANP

Ook moeten huiseigenaren een minimum aantal vierkante meters onder handen nemen. Voor de vloer van een tussenwoning is 27 vierkante meter de ondergrens en bij de spouwmuur van een hoekwoning moet het om minstens 33 vierkante meter gaan.

De berekening van de subsidie gaat ook per oppervlakte. Zo is voor hoogrendementsglas 35 euro per vierkante meter terug te vragen, de spouwmuur komt op 5 euro, het dak op 20 euro. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het allemaal na te kijken.

Aan de hand van die getallen is het voor de bewoner lastig te beoordelen wat hij er precies aan heeft. Consumentenorganisatie Milieu Centraal rekende wat voorbeelden door voor verschillende typen woningen. Stel het schuine dak van een tussenwoning wordt voorzien van isolatie. Dat kost gemiddeld 4100 euro waarvan 1200 euro uit de overheidspot kan komen. Volgens Milieu Centraal scheelt zo’n ingreep 600 euro per jaar aan energiekosten. Klinkt fors, deze besparing, maar de organisatie gaat ervan uit dat de zolder steeds verwarmd wordt en nog geen enkele isolatie heeft. Als het ongeveer klopt, is de investering in circa vijf jaar terugverdiend

Het isoleren van de vloer van een tussenwoning zou ongeveer 1400 euro moeten kosten, waarvan 310 euro is terug te vragen. Dat bespaart 190 euro aan stookkosten. Het hoogrendementsglas zou op zo’n 3100 euro komen, levert 650 euro subsidie op en scheelt 290 euro per jaar aan energie. Ook hier gaat Milieu Centraal ervan uit dat het hele huis nog enkel glas heeft.

Een beetje dichtgestopt

Volgens Milieu Centraal is de subsidiepot ook interessant voor mensen met een half geïsoleerd huis. Veel huizen zijn een beetje, hier en daar, dichtgestopt. En het oude dubbel glas dat er tientallen jaren geleden is ingezet vervangen heeft ook zin. Drie van de vier huizen in Nederland zijn onvoldoende geïsoleerd, zegt de organisatie.

Burgers zijn zich daarvan bewust, stelt een vorige week gepubliceerde enquête van Offerte-adviseur. Een ruime meerderheid van 63 procent denkt serieus na over het verduurzamen van hun woning, meldt het bedrijf. Veertigers zijn er het meest voor te porren. Maar bijna driekwart van de ondervraagden heeft wel bedenkingen hoe dat te betalen.

Met de subsidieregeling kan een individuele huiseigenaar maximaal 10.000 euro terugvragen. Wie in één keer het hele huis energiezuinig maakt, kan een bonus van 4000 euro opstrijken en krijgt maximaal 15.000 euro van de overheid.

Ook Verenigingen van Eigenaren komen in aanmerking voor de geldpot. De bonnetjes van maatregelen die na 15 augustus zijn uitgevoerd en betaald, kunnen vanaf deze week ingediend worden.

Lees ook:

Help, mijn cv-ketel is kapot. Tijd voor de warmtepomp?

Hoe voortvarend moet je zijn bij de aanschaf van een warmtepomp? Dat hangt onder meer af van de woningisolatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden