Wie heeft je vis gevangen en waar?

Minder duurzaam: sleepnetten van garnalenvissers. foto © ANP Beeld
Minder duurzaam: sleepnetten van garnalenvissers. foto © ANP

Met de harders en zeebaarzen die Barbara Rodenburg en haar echtgenoot Jan Geertsema opvissen uit de Waddenzee en de Noordzee-kant van de Waddeneilanden is iets bijzonders aan de hand. Ze worden direct voorzien van een label met uniek nummer. Met dat nummer kan de consument precies achterhalen waar zijn visje is gevangen, door wie en op welke - liefst zo duurzaam mogelijke - manier. Waarna hij via Thisfish.info, van de Canadese milieuclub die het systeem bedacht, een berichtje kan achterlaten voor de visser.

Al leuke reacties gehad?
Rodenburg: "Zeker. Dat de vis lekker was, dat we goed bezig zijn, wat ze met de vis hebben gedaan. Gezellige prietpraat. We draaien nu twee weken proef. Het is een leuke, klantvriendelijke manier om het verhaal bij de vis te vertellen."

Is het nog ergens goed voor, behalve voor de handel?

"Het is een manier om te concurreren met illegale vis. Onze vis is gevangen volgens de Waddengoudstandaarden. Dat betekent dat er weinig bijvangst is, dat de bodem niet wordt omgewoeld en dat we zo min mogelijk brandstof verbruiken. We willen laten zien wat de meerwaarde van deze vis is. Wij werken in Noord-Nederland met ongeveer twintig vissers onder het handelsmerk Goede Vissers, dat moet uitgroeien tot een echt merk. Onze vis verdient een hogere kiloprijs, en die meerwaarde moet neerdalen bij de vissers. Want duurzaam vissen betekent wel dat je minder vis vangt, maar ook van de beste kwaliteit."

Is het wachten niet op fraude met de vislabels?

"Dat lijkt me sterk. Via de organisatie krijgen we nummers toegekend die we maar eenmaal mogen gebruiken. Als anderen fraude zouden willen plegen, zouden ze onze nummers moeten kennen en ook nog weten welke ongebruikt zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden