NieuwsGezondheid

WHO wil meer onderzoek naar plastic in het drinkwater

Microplastic onder de microscoop.Beeld Trouw

Er is geen bewijs dat microplastic in water de gezondheid ernstig bedreigt. Maar dat kan ook aan het onderzoek liggen.

Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO moet er dringend meer worden uitgezocht over vooral de heel kleine, zogeheten ‘nano-plasticdeeltjes’ die ook in het drinkwater oprukken. Dat staat in een rapport dat de WHO gisteren publiceerde en dat mede is opgesteld door onderzoekers van de Wageningen Universiteit. “We moeten snel meer weten over de invloed op het drinkwater”, concludeerde directeur Maria Neiro van de gezondheidsorganisatie.

In het rapport vat de WHO bestaand gezondheidsonderzoek naar de kleine plasticdeeltjes samen. Ze komen in het drinkwater terecht, bijvoorbeeld doordat opgevangen regenwater langs plastic objecten is gestroomd en daarbij de deeltjes heeft meegenomen. Cosmetica, verf, autobanden en ook synthetische kleding kunnen bronnen zijn van microplastics.

Er wordt al langer gevreesd dat op deze manier de kleine deeltjes niet alleen bijdragen aan de groeiende ‘plastic soep’ in de oceanen, maar ook in het menselijk lichaam kwaad doen. Daarvoor is op dit moment echter geen bewijs, zegt het WHO-rapport. Blijkbaar is het lichaam voldoende in staat om deze stoffen ook weer af te voeren.

Dat gebeurt in ieder geval met de wat grotere deeltjes onder de microplastics, blijkt uit de onderzoeken. Als die toch in het lichaam aanwezig blijven, is de kans klein dat ze door de aanwezige organen worden opgenomen en daar voor schade zorgen. Dat maakt dat er geen redenen zijn de controle op het drinkwater op dit punt aan te scherpen.

Nanodeeltjes

Een heel ander verhaal betreft de zeer kleine deeltjes. Er is geen eenduidige definitie van nanodeeltjes, maar er wordt wel gesproken over deeltjes met een doorsnee kleiner dan een miljoenste meter. Naar de gezondheidseffecten van die categorie is nog weinig onderzoek gedaan. Deze superkleine deeltjes zijn in hun omvang weliswaar minder schadelijk, maar juist daardoor zou het kunnen dat ze wel vitale delen van het lichaam kunnen binnendringen.

De WHO pleit voor gerichte experimenten naar de gevolgen van bepaalde dosis plastic resten, zeker wanneer het gaat om blootstelling over een langere periode.

Microplastics komen in het lichaam via het drinkwater maar ook mogelijk via water dat wordt verkocht in plastic flesjes. In de studies die de WHO onderzocht, varieert het aantal deeltjes per liter zoetwater sterk: van een enkel deeltje tot duizend. Zuiveringsinstallaties en fabrieken halen het gros van deze deeltjes – naar schatting 90 procent – uit het water voordat het wordt gedronken.

Het Europees Parlement pleitte eerder voor de verplichting voor fabrikanten om hun producten met risico op microplastic te vervangen door alternatieven.

Lees ook

De aanpak van microplastics zit vol haken en ogen

Microplastics zijn een bron van milieuvervuiling. De EU wil ze daarom aanpakken, maar welke precies is nog vaag. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden