Wetenschappers: biobrandstoffen eigenlijk niet zo zinvol

"Half Nederland moet met koolzaad worden beplant om vijf procent van de benzine en diesel te vervangen."Beeld ANP

Het verbranden van hout in elektriciteitscentrales en van biobrandstoffen in auto's draagt waarschijnlijk niet of nauwelijks bij aan besparing van CO2-uitstoot. Daarom zijn biobrandstoffen ongeschikt voor de transitie naar  een duurzame energievoorziening, stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) na bestudering van een stapel wetenschappelijke publicaties uit binnen- en buitenland.

Joop Bouma

Dinsdag spreekt de Tweede Kamer over het energieakkoord en over de doelen voor duurzame energie en energiebesparing. In het akkoord zijn de toepassing van biomassa in elektriciteitscentrales en de verdere uitbouw van biobrandstoffen in het vervoer belangrijke pijlers voor de verduurzaming van de energievoorziening.

De KNAW concludeert dat het klimaat niet gebaat is bij biobrandstof of bij het meestoken van hout in kolencentrales. Het is niet effectief, aldus de KNAW. Zo moet de helft van Nederland met koolzaad worden beplant om vijf procent van de benzine en diesel te vervangen door koolzaadolie. Aardolie, gas en steenkool zijn eigenlijk ook biobrandstoffen, maar die grondstoffen zijn gevormd over een periode van 400 miljoen jaar. Wetenschappelijk en economisch ligt de toekomst bij direct gebruik van zonne-energie, zeggen de hoogleraren Martijn Katan, Louise Vet en Rudy Rabbinge in hun document.

Zij zetten vraagtekens bij het subsidiëren van alternatieven voor fossiele brandstoffen. De KNAW gaat in het document niet in op de vergisting van mest en groenafval tot biogas. In de Achterhoek hebben ondernemers en agrariërs plannen voor de bouw van grote biogas-installaties, maar de bevolking maakt zich zorgen. Morgen leest u daarover een uitgebreid verhaal in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden