Vergroening pensioenfonds

Wetenschappers: ABP moet stoppen met beleggen in bedrijven die zorgen voor ontbossing van het Amazonegebied

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het grootste pensioenfonds van Nederland ligt onder vuur van hoogleraren, onderzoekers en docenten. Het belegt volgens hen te veel geld in ‘vuile’ bedrijven, in de Braziliaanse vleesindustrie en de fossiele sector.

Ruim vierhonderd Wageningse wetenschappers roepen pensioenfonds ABP op om niet meer te beleggen in grote Braziliaanse vleesbedrijven. Die veroorzaken ontbossing van het Amazonegebied. “Bossen spelen een zeer belangrijke rol in het klimaatbeleid”, licht Bas Verschuuren toe. Hij is een van de initiatiefnemers en onderzoeker en docent bos- en natuurbeleid. “Daar zijn wij hier in Wageningen dagelijks mee bezig. Het is niet te verkopen dat tegelijkertijd ons pensioengeld geïnvesteerd wordt in ontbossing.”

Toen Verschuuren en enkele collega’s er recent achter kwamen dat ABP geld steekt in de Braziliaanse vleesindustrie, besloten ze een oproep op de universiteit te verspreiden. Die kreeg snel steun van onder meer tientallen hoogleraren. De ondertekenaars proberen hun raad van bestuur zo ver te krijgen dat de Wageningse universiteit als geheel het ABP aanspreekt op de ‘foute belegging’. “Dat het anders kan, laat het Noorse staatspensioenfonds zien”, zegt Verschuuren. “Dat heeft een beleggingsbeleid dat bossen geen schade toebrengt.”

Het grootste pensioenfonds van Nederland, waarbij zo’n drie miljoen ambtenaren, leerkrachten en wetenschappelijk personeel verplicht zijn aangesloten, ligt meer onder vuur. Het college van bestuur van Universiteit Maastricht maande ABP vorige week een helder plan te maken om geld terug te trekken uit de fossiele sector. ‘De klimaatcrisis is één van de grootste bedreigingen van onze wereldwijde samenleving’, schrijft het college in een brief aan het fonds. Het roept ABP daarom op de ‘ondubbelzinnige keuze’ te maken ‘de banden met de fossiele industrie zo snel mogelijk te verbreken’.

‘Het ABP worstelt met zijn duurzame koers’

De brief volgt op overleg met het ABP over de duurzame koers van het fonds. Het fonds brengt onder meer de CO2-voetafdruk van zijn portefeuille omlaag. Er moet in 2025 40 procent vanaf vergeleken met 2014. De teller staat nu op ruim 30 procent. In 2050 is het streven dat de beleggingen samen klimaatneutraal zijn, netto geen uitstoot veroorzaken dus. Maar in de gesprekken tussen de universiteit en het fonds kwam de worsteling van het ABP met de duurzame koers naar boven, zegt het universiteitsbestuur. Het college wil weten waarom het ABP bepaalde fossiele beleggingen niet afstoot, maar juist aanhoudt om bedrijven met praten tot een groenere koers te bewegen. Dat laatste blijkt niet erg effectief, constateert het college.

Dat stelt ook actiegroep Fossielvrij NL. Het ABP kan als grote belegger een groen signaal geven aan aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven als Shell, BP en Total, maar doet dat vaak niet. Fossielvrij NL bekeek het stemgedrag van het fonds bij oproepen aan bedrijven om hun doelstellingen in overeenstemming te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Het ABP steunt die klimaatresoluties meestal niet: in elf van veertien onderzochte gevallen stemde het fonds tegen of onthield zich van stemming. Dat is niet te rijmen met het duurzame beleid dat het ABP zegt na te streven, vindt Fossielvrij NL. Volgens Fossielvrij NL heeft het ABP nog minstens 17 miljard euro belegd in olie, kolen en gas.

De druk loopt aan alle kanten op. Sinds gisteren staat er een petitie online gericht op het hoger onderwijs in Utrecht. Namens zo'n 2000 Amsterdamse gemeenteambtenaren kreeg het ABP eind 2020 een stapel handtekeningen voor ‘een schoon pensioen’. Ook onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam voeren actie en ambtenaren van de Waterschappen zijn een petitie begonnen om het ABP zo ver te krijgen uit de fossiele industrie te stappen.

Het ABP kan nog geen reactie geven op de oproepen van de Wageningse wetenschappers en de Universiteit Maastricht.

Lees ook:

Kolen, olie en gas zijn niet nodig voor een veilig pensioen

De aarzeling van pensioenfondsen om fossiele brandstoffen in de ban te doen kan van tafel. Groningse onderzoekers stellen dat het belang van die beleggingen wordt overschat.

Willen we het milieu redden? Dan heeft het kapitalisme een flinke opknapbeurt nodig

De financiële sector doet aan duurzaam beleggen, maar denkt niet duurzaam, zag oud-aandelenanalist Willem Schramade. Hij stapte die wereld uit en schreef op hoe het anders kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden