Wereldwijde actie voor gearresteerde Iraanse natuurbeschermers

De Aziatisch jachtluipaard, een van de bedreigde dieren waar de Persian Wildlife Heritage Foundation zich voor inzet.

Uit de hele wereld komen protesten tegen de arrestatie in Iran van acht ‘spionerende’ wildlife-onderzoekers.

Acht Iraanse natuuronderzoekers zijn door de Islamitische Revolutionaire Garde gearresteerd op verdenking van spionage. Het bewijs bestond vooral uit cameravallen. Daarmee worden gewoonlijk dieren in het wild vastgelegd, maar volgens de Revolutionaire Garde zijn ze vooral ingezet om de nationale veiligheid van Iran te ondermijnen.

Er is een petitie aan de Iraanse autoriteiten opgezet die gisteren al door honderden onderzoekers en natuurbeschermers uit inmiddels 66 landen ondertekend was. Zij dringen aan op een eerlijk proces. Een van de ondertekenaars is apendeskundige Jane Goodall. Acht Nederlandse natuurbeschermers gaven ook al hun steun.

Alle acht Iraniërs werkten aan een natuurbeschermingsprogramma van de Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF), een organisatie die zich vooral inzet voor het behoud van ernstig bedreigde dieren, zoals de Aziatische jachtluipaard. Dat is een van de meest bedreigde katachtigen op de wereld, waarvan er nog hoogstens vijftig in Iran leven.

Zelfmoord

Hun arrestatie leidde ook in Iran tot de nodige beroering. Daarbij speelt ook de dood van Seyed Emani, vooraanstaand wetenschapper en bestuurder van de PWHF een rol. Hij was eind januari aangehouden, maar overleed twee weken later in de gevangenis. Volgens de officiële lezing omdat hij zelfmoord had gepleegd, iets wat zijn familie, vrienden en mensenrechtenorganisaties betwijfelen.

In april stuurden Iraanse prominenten een brief naar president Rouhani, waarin ze om opheldering vroegen over de arrestaties en aanklacht. Rouhani gelastte vervolgens een onderzoek, waaruit bleek dat er geen reden is de natuurbeschermers te verdenken van spionage. Daarop volgde evenwel een nieuwe aanklacht: Vier van hen moeten nu terechtstaan voor ‘het zaaien van corruptie op aarde’. Dat kan in het uiterst geval de doodstraf opleveren.

Dubbele nationaliteit

Familie deed ondertussen verwoede pogingen om toegang te krijgen tot hun naasten. “Onze geliefden, voor wie de hemel het plafond was en hun bed de geliefde Iraanse bodem, zijn gearresteerd zonder enig bewijs”, schreven ze aan de autoriteiten. Onduidelijk is of de dubbele nationaliteit van sommige gearresteerden een rol speelt bij de vervolging. Zij bezitten, naast een Iraans ook een Canadees of Amerikaans paspoort.

In hun oproep tonen de internationale natuurbeschermers wel begrip voor de benarde internationale positie van Iran. Maar, schrijven ze ook: “We zijn geschokt door de gedachte dat het neutrale werk van natuurbescherming ooit gebruikt zou worden voor politieke doeleinden. Wij veroordelen dat sterk, in de overtuiging dat onze collega’s daar geen deel van uit maken.” Ook willen enkele van de ondertekenaars in de rechtszaal komen verklaren dat een cameraval tegenwoordig standaardgereedschap is van natuurbeschermers.

Lees ook:

De Perzische luipaard sluipt nog door Irak

De Koerdische natuurbeschermer Hana Ridha ontdekte dat de Perzische luipaard nog niet is uitgestorven in haar land. Met waarnemingen van bergbewoners en cameravallen brengt ze de biodiversiteit van Iraaks Koerdistan in kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden