Weinig wespen, maar lokaal veel muggen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Er zijn dit jaar opvallend weinig wespen. Lokaal is echter wel sprake van overlast door veel muggen. Dat heeft alles te maken met de bijzondere weersomstandigheden dit jaar in Nederland, aldus insectendeskundigen Arnold van Vliet en Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit (WUR) vrijdag.

Wespen hebben veel te lijden gehad onder de warme start van de winter, gevolgd door een extreem koude februarimaand. Maart was weer heel warm, maar april, mei en juni waren koel en nat. Veel wespenkoninginnen zijn gestorven en de zogenoemde werksters konden te weinig voedsel vinden. Daardoor zijn er extreem weinig wespennesten, die ook nog eens kleiner zijn dan normaal.

Muggen komen razendsnel tot wasdom in stilstaand water bij hoge temperaturen. Het heeft de laatste weken op veel plekken hard geregend, waardoor regentonnen, gieters en vijvertjes in tuinen vol water staan. Nu het warm is en mogelijk tropisch wordt in het weekeinde, zullen er veel muggen zijn volgens Koenraadt.

Op een aantal plaatsen in het land zijn de afgelopen maand al veel muggen gemeld, terwijl het op andere plekken nog erg meevalt. Vorig jaar was er pas begin oktober een piek in de muggenoverlast doordat de nazomer heel warm was na koele, vrij natte zomermaanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden