Zwerfafval

Weinig mondkapjes bij het zwerfvuil: zijn we netter geworden door corona?

Plastic handschoenen tussen zwerfafval. Beeld Dirk Groot
Plastic handschoenen tussen zwerfafval.Beeld Dirk Groot

Brengt de coronacrisis haar eigen afval mee? Valt mee, is de eerste conclusie van zwerfinator Dirk Groot en plastic-soup-surfer Merijn Tinga. Het aantal mondkapjes en plastic handschoenen dat sinds het begin van de lockdown op straat en in de natuur belandt vormt maar een heel klein deel van het zwerfvuil. Wel baren de loslatende stickers in treinstations hun zorgen.

Groot en Tinga begonnen in mei een heus onderzoek naar ‘coronalitter’, omdat ze verwachtten dat het snel toenemend gebruik van handschoenen en mondkapjes merkbaar zou zijn in het zwerfafval. Eerst vroegen ze mensen daarvan foto’s te maken, zoals ze in eerdere acties vroegen om foto’s van resten van snoepwikkels, vuurwerkballen en waterballonnen. Er kwamen 6347 foto’s binnen, waaruit blijkt dat de mondkapjes en handschoenen overal terechtkomen: bij supermarkten en bushaltes, maar ook in woonwijken, langs fietspaden, in sloten, in het bos en zelfs in zee.

Vervolgens deden ze gericht onderzoek over een traject van 62,4 kilometer, waar ze vorig jaar mei en juni ook het zwerfafval hadden geturfd. Tussen de 13.091 stuks geraapt afval zaten 86 plastic handschoenen en 17 mondkapjes. Een jaar eerder vonden ze 23 handschoenen van benzinestations en geen enkel mondkapje. De toename was dus enorm, maar het percentage in de afvalberg bleef lager dan 1 procent.

Groot registreerde deze maand 11.742 stuks zwerfafval, waarvan 32 mondkapjes en 26 latex handschoenen over een afstand van 48,2 kilometer. Nog steeds weinig. Wel vond hij 1709 drankverpakkingen, omgerekend 35,4 per kilometer, waarmee Nederland wat zwerfafval betreft volgens hem ‘terug is bij het oude normaal’.

Nieuw in het straatvuil zijn stickers over de anderhalve meter en andere coronamaatregelen van NS en ProRail, die zijn losgeraakt van de vloer in stationshallen en perrons. Groot roept op om de stickers te vervangen door een met verf gespoten sjabloon. Op Twitter noemt een NS-woordvoerder dat een mooi idee.

Lees ook:

Superleuk die waterballonnen, maar zwerfinator Dirk Groot weet iets beters. Zonder afval

Er mag ook niks meer, klagen kinderen die horen van alweer een actie van zwerfinator Dirk Groot en plastic-soup-surfer Merijn Tinga. Met #spatplastic hopen de twee een ban op de waterballon te bewerkstelligen.

Wat je uit eigen overtuiging doet, geeft voldoening

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: Dirk Groot (51), professioneel zwerfafvalonderzoeker, eerder vrijwillig zwerfafvalraper en nummer 1 in de Duurzame Top 100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden