Weigerboswachters overgeplaatst omdat ze geen gezonde herten willen doden

Een edelhert. Beeld ANP

Twee boswachters in de Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat bevestigt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht in de Volkskrant.

“Ze konden zich niet verenigen met het beleid om ze af te schieten en daar hebben we respect voor”, aldus de woordvoerster. In de Oostvaardersplassen is een team van vier faunabeheerders belast met het afschieten van de herten. Nadat twee van hen waren opgestapt, is het team inmiddels weer aangevuld met twee collega’s.

Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot nationale verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat boswachters van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten. 

De rechtbank gaf Staatsbosbeheer donderdag toestemming om in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten af te schieten.De Raad voor Dierenaangelegenheden adviseerde tot afschot van edelherten, omdat vangen en herplaatsen die dieren te veel stress zou opleveren. Konikpaarden in de Oostvaardersplassen zullen wel worden gevangen. Zij worden herplaatst in natuurgebieden in Spanje, Bulgarije en Rusland. Ook heckrunderen zullen niet worden afgeschoten.

Flevoland heeft ook laten onderzoeken of met anticonceptie het aantal grote grazers kan worden teruggebracht. Volgens de Universiteit Utrecht biedt dat op korte termijn geen oplossing. Tijdens het afschieten worden de toegankelijke delen van de Oostvaardersplassen hermetisch voor publiek afgesloten. Volgens een advies van de commissie-Van Geel moeten er in het natuurgebied 490 edelherten overblijven. 

Lees ook: Kat- en muisspel in de Oostvaardersplassen: ‘Daar is de politie al!’

Trouw-redacteur Charlot Verlouw trok in de lente op met activisten die elke dag naar de Oostvaardersplassen gaan om de grote grazers bij te voeren. ‘Ik sta weleens met een kofferbak vol hooi en de klep open langs de weg. Dan komt de politie naar mij toe en kan de rest voeren.’

En al die andere grote grazers in Nederland dan? Laten sterven of bijvoeren?

Edelherten op de Veluwe, damherten in de Waterleidingduinen en konikpaarden en gallowayrunderen in de kleine Maasvallei. Ook die hebben ’s winters honger, ook daarop wordt geschoten om de populatie in toom te houden en ook hen bijvoeren, waar de ophef in de Oostvaardersplassen mee begon, geldt als ongewenst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden