Wegwerpluier viezer dan wasbaar alternatief

UTRECHT (ANP) - Nieuw onderzoek toont aan dat wegwerpluiers het milieu zeven keer zoveel belasten in vergelijking met luiers die kunnen worden gewassen. Dat stelt Milieu Centraal, een landelijke voorlichtingsorganisatie op het gebied van milieu en energie.

Tot nu toe was het verschil voor het milieu voor beide soorten luiers volgens Milieu Centraal feitelijk niet te maken. „Nieuw onderzoek en een doorrekening door Milieu Centraal hebben geleid tot nieuwe inzichten”, aldus de organisatie dinsdag. „Bij de vergelijking tussen beide luiersoorten is naar de hele levenscyclus gekeken. Er is rekening gehouden met de productie, de verpakking, het gebruik (wassen, drogen, wasmiddelen, etc.) en het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt.”

De milieubelasting van de diverse luiertypes is al tijden onderwerp van discussie. Eind 2006 kwam de gemeente Wageningen in het nieuws door jonge ouders maximaal 50 euro te geven wanneer zij kozen voor milieuvriendelijke, wasbare luiers.

Volgens Milieu Centraal scoren de wasbare luiers en de wegwerpvarianten ongeveer gelijk wat betreft het gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen en chemicaliën. De productie van het papier (via bosbouw) voor de wegwerpluiers belast het milieu echter veel zwaarder dan de productie van wasbare luiers, met name als die zijn gemaakt van relatief milieuvriendelijke materialen als biologisch katoen, bamboe en synthetische stoffen. Wegwerpluiers bestaan deels uit papier en deels uit kunststof korrels en nemen veel vocht op. De korrels komen echter uit aardolie, „een eindige grondstof”.

Milieu Centraal heeft becijferd dat het gemiddelde kind zindelijk is na drie jaar en twee maanden. Bij elkaar opgeteld staat die periode garant voor het gebruik van 5000 luiers. Elk jaar dragen 600.000 kinderen in Nederland een luier. Dragers van wasbare exemplaren stoppen vaak eerder met broekpoepen en -plassen. „Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter dat is voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn”, concludeert Milieu Centraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden