'Weg met Katrina en Sandy. Noem orkanen naar klimaatontkenners'

Screenshot van de campagnevideo van 250 Action. De organisatie wil dat orkanen voortaan vernoemd worden naar beleidsmakers die niet geloven in de opwarming van de aarde. (zie video hieronder) Beeld 350 Action

'Het oog van Michele Bachman zal Florida binnen een paar uur bereiken.' 'John Boehner vernietigt deze stad.' 'Marco Rubio bedreigt alles op zijn pad.' Dit zouden zomaar toekomstige koppen in de Amerikaanse media kunnen zijn als de groep 350 Action haar zin krijgt. De activistische organisatie wil dat orkanen voortaan vernoemd worden naar beleidsmakers die niet geloven in de opwarming van de aarde.

"Andrew. Sandy. Ivan. Katrina. Sinds 1954 geeft de World Meteorological Organization (WMO) orkanen en tropische stormen een naam." Zo begint de nieuwe campagnevideo van 350 Action. De organisatie vraagt zich af wat deze mensen hebben misdaan om voor altijd aan deze rampen te worden verbonden en pleit in onderstaande video voor een nieuw systeem bij het benoemen van orkanen.

Senator Marco Rubio en vertegenwoordigers Michele Bachman en John Boehner zijn niet de enigen die in de video als voorbeeld worden genoemd. "De lokale dierenopvang staat onder druk nu duizenden dieren ontheemd of gedood zijn door gouverneur Rick Perry", vertelt een journalist terwijl beelden van een overstroming voorbij komen.

"We zijn hier nu al twee dagen dankzij congreslid Paul Ryan", vertelt een gevluchte vrouw in de video. "Ik heb vrienden die nog steeds buiten zijn. Het is eng, want ik heb geen idee wat Paul Ryan ze op dit moment aandoet."

Op de bijbehorende website schrijft de organisatie: "Wetenschappelijk bewijs laat zien dat klimaatverandering steeds vaker voorkomende en verwoestende stormen creëert. Klimaatwetenschappers verklaren deze extreme weersomstandigheden als het nieuwe normaal. Daarom stellen wij een nieuw namensysteem voor. Een systeem dat extreme stormen, die veroorzaakt zijn door klimaatverandering, vernoemd naar de beleidsmakers die klimaatverandering ontkennen en klimaatbeleid belemmeren."

Meer dan 60.000 mensen hebben de bijbehorende petitie inmiddels ondertekend. Anderhalf miljoen mensen bekeken de video online. "Wanneer we genoeg handtekeningen hebben verzameld, wordt de petitie aan de WMO gepresenteerd, met de hoop dat het nieuwe namensysteem realiteit kan worden", aldus 350 Action.

'Geen effectieve campagne'
De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt, lijkt niet groot. "Ik begrijp 350.org's poging om een licht te werpen op politici die niet-wetenschappelijke uitspraken doen over de klimaatverandering, maar orkanen - waarvan de connectie met klimaatverandering een beetje vaag is - zijn hier niet echt geschikt voor", meent journalist en milieuwetenschapper Jason Samenow.

In de Washington Post legt hij uit dat er nooit achternamen aan tropische stormen worden gegeven. Daarnaast acht hij de kans klein dat er de komende jaren ruimte is voor een nieuwe naam. De namenlijsten voor orkanen liggen namelijk al lang klaar en er is zelden plek voor een nieuwe naam.

De WMO heeft namenlijsten klaarliggen die om de zes jaar roteren. De namenlijst die in 2008 gebruikt werd, zal dus in 2014 opnieuw gebruikt worden. In principe worden er geen nieuwe namen aan de lijst toegevoegd, tenzij een bepaalde naam 'met pensioen gaat'.

Dit gebeurt alleen wanneer een storm zo dodelijk of schadelijk is dat het niet gepast zou zijn om de naam nog eens te gebruiken. Denk aan Katrina (2005), Mitch (1998) en Tracy (1974). De kans dat er de komende jaren ruimte is voor de naam van een politicus, is vrij klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden