Seizoensarbeid

Weg festival, weg bijbaan: Hier kun je toch terecht voor een gezellig zomerbaantje

Onkruid wieden op een biologisch dynamisch akkerbouw- en tuinbedrijf in Noord-Holland. Beeld ANP
Onkruid wieden op een biologisch dynamisch akkerbouw- en tuinbedrijf in Noord-Holland.Beeld ANP

Grote festivals als Pinkpop en Lowlands zitten er niet in dit jaar. Dat is niet alleen jammer voor de fans, maar ook voor ­iedereen die er zou biertappen of schoonmaken. Weg festival, weg bijbaan.

Frank Straver

Hoopvol nieuws: somber thuiszitten zonder extra zakcent hoeft niet. Het nieuwe platform De Seizoensarbeiders weet wel waar jongeren terechtkunnen voor een gezellig zomerbaantje: bij de boer. Wegens de coronacrisis blijven de gebruikelijke seizoenskrachten uit Midden- een Oost-Europa massaal thuis. Aspergetelers, kaasboerderijen en akkerbouwers kunnen daarom wel wat extra hulp gebruiken.

Een milieuvriendelijk baantje

Platform De Seizoensarbeiders koppelt de werkloze festivalmedewerkers specifiek aan biologische boeren, om idealistische jongeren zo een milieuvriendelijk baantje te bieden. Bovendien is de nood het hoogst op het land van bioboeren, aldus het initiatief. “Omdat zij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, moet er meer gewied worden en zijn er dus meer handen nodig.” Niet-biologische boeren mogen zich ook aanmelden, zegt een woordvoerder, maar jongeren worden in de eerste plaats gestationeerd bij een bioboer, omdat het initiatief afkomstig is van Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector.

Maandag hadden zich drie boeren gemeld als werkgever. De bedrijven worden geholpen met een anderhalvemeterindeling en plexiglas schermen om veilig samen te kunnen wieden. Bijna zestig jongeren hebben zich direct gemeld, hun eerste dienst begint deze week al. Dat is een klein begin van wat mogelijk een grote uitzendklus wordt, met duizenden koppelingen tussen festivalmedewerkers en boeren. “We gaan het niet mooier maken dan het is. Werken bij de boer is vaak fysiek inspannend, soms eentonig”, aldus De Seizoensarbeiders. Zinvol is het zeker. En het biedt de veldwerkers – als het meezit – toch een festivalachtige moddersfeer.

Lees ook:

Oost-Europese arbeidsmigranten gaan naar huis, net nu er geoogst moet worden

Oost-Europese seizoensarbeiders zijn hard nodig nu in de land- en tuinbouw geoogst moet worden. Maar ze gaan naar huis. En dus dreigt een tekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden