Op Schiermonnikoog roepen de plannen voor een nieuwe autoweg protest op.Beeld Koos Dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Weg (door de) wei

Sinds ik één jaar oud was bezoek ik Schiermonnikoog, en sindsdien is er van alles in het landschap veranderd. De polder veranderde het sterkst. Waar destijds orchideeën bloeiden en kemphanen baltsten, groeit nu mais en raaigras, ’s winters begraasd door ganzen.

De veeteelt op het eiland is zeer intensief. Er staan enorme stallen, er worden vrachten veevoer aangevoerd, en de drijfmest gaat de grasmat in.

Gelukkig zijn er plannen om de landbouw natuurvriendelijker te maken. Ik hoor de laatste jaren weer grutto’s zingen. Die zie ik het vaakst in het weiland aan de westkant van de Reeweg. Daar zie ik ook de meeste spreeuwen, kieviten, scholeksters, tureluurs en kneutjes.

Verlevendigen van de polder is een hele klus

Thijs de Boer, eigenaar van het fraaie schelpenmuseum Paal 14 en kenner van de eilander natuur, vertelde dat hij in dat stukje polder op 12 juni maar liefst 67 verschillende soorten planten telde. Sommige planten bloeien eerder, andere later, en zelfs Thijs zou er een paar over het hoofd kunnen zien, dus er komen nog wel meer soorten voor. Er groeien ook zeldzaamheden, waaronder twee orchideeën: de brede en de rietorchis.

Het lijkt me een mooi begin van het verlevendigen van de polder, wat nog een hele klus wordt. Natuur beschermen is al lastig, natuur herstellen nog veel lastiger.

Maar ondanks de mooie verduurzamingsplannen wil de auto-arme gemeente Schiermonnikoog juist door dit weiland een autoweg aanleggen! Dat plan is acht jaar geleden al weggestemd. Los van de grutto’s kost zo’n weg duizenden euro’s per inwoner, om de paar bedrijven aan de westkant een fractie sneller naar en van de boot te laten rijden, zonder door het dorp te hoeven. Het plan is weer van stal gehaald. Je kunt plannen net zolang van stal halen tot er in het gemeentebestuur een meerderheid voor is.

Natuur beschermen is lastig, zo blijkt maar weer. Zelfs op een auto-arm eiland dat een Nationaal Park is wordt een autoweg gepland.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden