KlimaatveranderingThermoMate

Weerapp biedt tegenwicht voor ‘het nieuwe normaal’ van het KNMI

Een fietser op de Erasmusbrug tijdens een regenbui.  Beeld ANP
Een fietser op de Erasmusbrug tijdens een regenbui.Beeld ANP

Het nieuwe normaal van het KNMI vervaagt de klimaatverandering, zegt student Dennis Botman. Hij wil met de weerapp ThermoMate een beter beeld geven van de opwarming van de aarde.

Sabien Froger

Het is de laatste tijd vaak vaak warmer dan normaal. Maar wat is normaal? Dat hangt maar net af van hoe je meet, stelt de bedenker van weerapp ThermoMate. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe meer inzicht je krijgt in de opwarming van de aarde.

De app geeft de gebruiker gedetailleerde informatie over het lokale weer. Zo is te zien in welke stad op dat moment dezelfde temperatuur heerst, maar ook hoeveel warmer het is dan normaal. Die normale temperatuur berekent de app op een andere manier dan het KNMI doet. ThermoMate gebruikt een veel langere periode dan het langjarig gemiddelde van het KNMI.

Het KNMI komt volgende week met een ‘nieuw normaal’, een gemiddelde temperatuur over het tijdvak 1991-2020. Dat vervangt het huidige normaal, op basis van 1981-2010. “Zij kijken steeds naar een periode van dertig jaar, die elke tien jaar meeschuift met het huidige moment”, legt Dennis Botman uit. “Hierdoor is de gemiddelde opwarming kleiner dan als je over een grotere periode meet.”

Verwarring

Door deze methode wordt een deel van de opwarming tenietgedaan, benadrukt Botman. “De klimaatverandering wordt eigenlijk vervaagd. Dat zorgt voor verwarring bij mensen over wat de werkelijke omstandigheden zijn.”

Botman studeert aan de TU Delft, waar hij met drie anderen een start-up is begonnen. Ze hebben op basis van weerdata van het KNMI gekeken naar de temperatuurstijging in verschillende periodes. “Als je vanaf 1980 kijkt, is het land 1,3 graden opgewarmd. Maar als je vanaf 1950 kijkt, is dit aanzienlijk meer, namelijk 1,9 graden.” Het gat tussen het normale weer als je kijkt naar 1950, en het door het KNMI gegeven nieuwe weer, zal volgens Botman alleen maar groeien. “De temperatuur blijft oplopen, maar door elke keer de periode die je bekijkt op te schuiven, is het verschil automatisch minder groot dan als je verder terug zou kijken.”

Het KNMI geeft aan de kritiek te snappen, maar vindt dat het woord ‘nieuwe normaal’ juist goed past bij klimaatverandering en de opwarming inzichtelijk maakt, vertelt Bernadet Overbeek van het KNMI in een artikel van de NOS. Afgelopen jaar lanceerde het KNMI het klimaatdashboard, waarop ook een trendlijn te zien is die vertelt hoeveel de temperatuur is gestegen sinds 1901. Voor degenen die dus verder dan het ‘nieuwe normaal’ willen kijken, is dit voor nu wellicht een oplossing.

Lees ook:

2020 was een recordwarm jaar: zeer zonnig, droog, maar ook nat

Warmer werd het in Nederland nooit eerder. Maar of 2020 het allerwarmste jaar ooit was, of toch 2014, weten we pas wanneer alle data nauwkeurig zijn geanalyseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden