Vincent wil Zon

We installeren twintig zonnepanelen per seconde, en dat worden er zeker nog meer

Een robot maakt de panelen schoon van een zonnepark in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. De komende jaren komen er wereldwijd elke dag 100 voetbalvelden vol zonnepanelen bij. Beeld AFP

De wereld installeert de komende vier jaar gemiddeld 20 zonnepanelen per seconde. Vorig jaar waren het er nog 11. Maar zelfs die 20 lijken nu al een lage schatting.

Wereldwijd werd vorig jaar 102 gigaWatt aan zonnepanelen geplaatst en kwam het totaal uit op 405 GW. De 102 GW waren al weer ruim één derde meer dan de 75 GW die in 2016 werden geïnstalleerd, en aan de versnelling van de groei lijkt nog geen einde te komen.

De verwachting dat we tot 2022 gemiddeld elke seconde 20 nieuwe panelen op de aarde zien verschijnen, komt van het Internationaal Energie Agentschap, de IEA. Dat is een gezaghebbende club, maar ook een club die de afgelopen pakweg tien jaar de groei van duurzame energie consequent veel te laag heeft ingeschat. Het IEA houdt er zelf ook al rekening mee dat  het de komende vier jaar nog flink sneller kan gaan, tot wel 26 panelen per seconde.

Ik ga wat gedetailleerd op deze cijfers in omdat ze me met een flinke glimlach doen terugdenken een Amerikaans artikel uit 2015. Voorstanders van kolenstroom maakten dankbaar gebruik van dat artikel om te laten zien dat alle dromen over zonne-energie inderdaad dat waren: dromen. Het artikel probeerde uit te rekenen wat het zou betekenen als alle stroom in de VS met zonnepanelen zou moeten worden opgewekt. 

Een van de berekeningen luidde dat de VS dan 1100 GW aan panelen nodig heeft, oftewel 29,3 miljard panelen. 'Als je per seconde één paneel van één vierkante meter maakt, heb je 930 jaar nodig om alle panelen te produceren', aldus de ijverige sommenmaker. Het mocht duidelijk zijn: zonne-energie was voor de korte termijn absoluut geen oplossing.

Die 930 jaar kloppen, mits je uitgaat van één paneel per seconde. Maar inmiddels gaan we dus naar de 20 panelen, en wellicht 26 of meer, per seconde. En zijn die panelen niet één vierkante meter, maar ruim anderhalve vierkante meter. Dus produceren we al 30 tot 40 keer zoveel zonne-energiecapaciteit als nog maar drie jaar geleden werd verwacht door iemand die verder toch behoorlijk goed kon rekenen...

Nou was de rekenaar denk ik geen voorstander van zonne-energie. Hij spiegelde zijn lezers bijvoorbeeld ook voor dat  je voor al die panelen 'een stuk land ter grootte  van Nederland' nodig zou hebben. Je moet dus een héél land volleggen met panelen, was de boodschap. Dat klinkt dramatisch. Maar leg Nederland op de kaart van de VS en je vindt het niet terug. Nederland beslaat ongeveer 6 procent van het oppervlakte van de staat Texas. Maar ja, dat klinkt niet dramatisch: om de hele VS van zonnestroom te voorzien moet je 6 procent van Texas met zonnepanelen bedekken. Die 6 procent kan bovendien helemaal in de woestijn worden gevonden.

Lees ook: Wie heeft de grootste? Saoedische woestijn wint met glans de zonnerace

De strijd om de grootste 'zonneweide' ter wereld te kunnen claimen, is in alle hevigheid losgebarsten. Leken Californië, India en Marokko voorlopig met de eretitel te mogen prijken, sinds kort eist Egypte de koppositie op. Maar Saoedi-Arabië degradeert met een krankzinnig groot project Egypte nu al weer tot de ukkie-status.

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden